Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

НЕ ПРОПУСТІТЬ СВОЮ ЗІРКУ! ВЖЕ НА ЦИХ ВИХІДНИХ – ДОЩ ІЗ ЗІРОК! А ВИ НЕ ЗНАЛИ?

Літо 2018 року виявилося багатим на унікальні природні явища. Крім часткового сонячного затемнення, яке очікується в суботу, 11 серпня, в цей же день пройде наймасштабніший зорепад року. Якщо ж затемнення Сонця спостерігати вживу в Україні не вдасться, то зорепад при ясній погоді буде видно у всій його красі.

Що являє собою “дощ із зірок”

В останньому місяці літа зоряне небо традиційно стає об’єктом пильної уваги любителів астрономії, астрології та просто красивих природних явищ. Вся справа в тому, що в серпні можна спостерігати Персеїди – метеорний потік, який йде з боку сузір’я Персея і буквально являє собою “дощ із зірок” – метеорів, які проносяться небом зі швидкістю до 59 км/сек. Пік зорепаду у 2018 році очікується в ніч з 11 на 12 серпня та з 12 на 13 серпня, найбільш інтенсивний потік пройде 13 серпня після півночі. Згідно з попередніми оцінками вчених, щільність його буде помірною: 60-70 метеорів на годину. Незважаючи на значні цифри, потік дійсно буде помірним, адже, наприклад, у 2016 році експерти зафіксували показники в діапазоні 150 – 200 метеорів на годину.

https://www.youtube.com/watch?v=YT3BEk0LOgA

Аби побачити зорепад, необхідно вибрати темне та безхмарне місце. Під час цього явища, на небі можна буде побачити яскраві смуги й кулі.

Вчені з Єльського університету створили найдокладніші на сьогодні карти, на яких представлені безпрецедентні деталі структури молекулярної хмари Оріон А. У хмарі розташовано безліч середовищ зореутворення, таких як зоряні кластери, подібні до того, в якому, ймовірно, сформувалося Сонце.

Цей метеорний потік найактивнішим буде саме цими вихідними. Тож будьте уважними і, головне, не забудьте загадати бажання.

 

Залишити відповідь