Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

ФАКУЛЬТЕТ СОЦІАЛЬНОЇ ТА ПСИХОЛОГІЧНОЇ ОСВІТИ ЗАПРОШУЄ АБІТУРІЄНТІВ ДО ВСТУПУ!

Історія заснування факультету

Серед факультетів Уманського державного педагогічного університету особливе місце посідає один із наймолодших і найперспективніших – факультет соціальної та психологічної освіти.

В історії заснування факультету соціальної та психологічної освіти можна назвати чотири відправних точки. Перша – осінь 1930 року, коли за рішенням Ради Народних Комісарів УРСР був заснований вищий педагогічний заклад в Умані – Уманський Інститут Соціяльного (за старою орфографією) виховання. Відтак факультет можна назвати прямим спадкоємцем того маленького вузу – першопрохідця на освітній стежині краю.

Друга відправна точка – 2002 р., коли на педагогічному факультеті Уманського державного педагогічного університету вперше було здійснено набір студентів на спеціальності соціальна педагогіка та практична психологія.

Третя відправна точка – 2003 р., який знаменувався заснуванням Інституту соціальної та мистецької освіти, одним із структурних підрозділів якого стало соціально-психологічне відділення.

Четверта відправна точка – вересень 2005 р., рік народження факультету. Наказом ректора Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини було створено факультет соціальної педагогіки та практичної психології.

Заснування такого структурного підрозділу університету – вимога часу, необхідність вирішення гострих соціальних проблем сьогодення, а саме: деформація основних функцій сучасної сім’ї, бездоглядність і безпритульність дітей та підлітків, соціальне сирітство, алкоголізм та наркоманія, асоціальна поведінка неповнолітніх та ін.

У 2012 р. факультет соціальної педагогіки та практичної психології перейменовано на факультет соціальної та психологічної освіти, що зумовлено відкриттям у 2011–2012 н.р. нових напрямів підготовки.

Факультет сьогодні

Факультет соціальної та психологічної освіти функціонує відповідно до законів України «Про освіту», «Про Вищу освіту», положень Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Кадровий склад

Навчально-виховний процес на факультеті забезпечує висококваліфікований професорсько-викладацький склад, який налічує 61 особу. Докторів наук, професорів – 7, кандидатів наук, доцентів – 41, викладачів – 13. З метою підвищення якості освіти вони вдосконалюють, розробляють та впроваджують у навчальний процес інноваційні технології навчання, методики організації і контролю самостійної роботи студентів, перспективний педагогічний досвід.

Навчальна діяльність

Відповідно до нормативно-правових актів Міністерства освіти і науки України організація навчального процесу на факультеті передбачає впровадження кредитно-трансферної системи навчання; використання інформаційно-комп’ютерних технологій та інтерактивних методів навчання; індивідуалізацію навчально-виховного процесу та посилення ролі самостійної роботи студентів; впровадження електронних засобів навчання, комп’ютерних навчальних програм; розробку навчально-методичного забезпечення; використання сучасних систем контролю якості знань студентів.

Програма підготовки майбутніх соціальних педагогів, соціальних працівників та практичних психологів передбачає, насамперед, розвиток їх в особистісному, професійному та соціальному плані, а його результатом є не просто набуття спеціальних знань, умінь та навичок, а формування ключових професійних компетенцій, адекватних сучасним соціокультурним умовам. З цією метою студенти під керівництвом викладачів залучаються до різноманітних видів навчальної, науково-дослідної, творчої, волонтерської діяльності, де найбільш повно можуть реалізуватися їх здібності, потреби та життєві плани.

Формування самоактуалізації особистості студента забезпечується через оволодіння професійними знаннями вивчаючи дисципліни циклу професійно-орієнтованої підготовки, які визначенні освітньо-кваліфікаційною характеристикою та освітньо-професійною програмою підготовки фахівців за вказаними напрямами. Особлива увага приділяється формуванню у студентів професійних умінь і навичок застосовувати отримані професійні знання на практиці.

Домінуючим ресурсом у процесі формування професійної компетентності майбутнього соціального педагога є практика, яка збагачує спеціально-предметну та дидактичну компетентність студента, створює можливості використання теоретичних положень вивчених наук у вирішенні практичних завдань, дозволяє навчитися володіти конкретними соціально-педагогічними технологіями вирішення завдань у ході професійної діяльності. Базою практик виступають ЗОШ, Центри соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, Управління праці та соціального захисту населення, спеціалізовані соціальні служби, реабілітаційні центри, дитячі притулки, школи-інтернат та інші заклади соціальної сфери.

 Наукова діяльність

Під час навчального процесу особлива увага звертається на вивчення сучасної методології наукових досліджень у процесі написання курсових, дипломних та магістерських робіт. Студенти беруть участь у роботі Науково-дослідного центру педагогічного краєзнавства УДПУ імені Павла Тичини подвійного підпорядкування (НАПН та МОН України), науково-дослідних лабораторій «Педагогічного краєзнавства Черкащини», «Вдосконалення майстерності практичного психолога» та «Педагогічної компетентності» й є співробітниками двох держбюджетних тем. Під керівництвом викладачів студенти постійно є учасниками студентських наукових конференцій всеукраїнського та міжнародного рівнів, стають переможцями Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальностей «Соціальна педагогіка» та «Практична психологія».

Студентська активність та успішність у навчанні, науковій та громадській діяльності стимулюється присудженням іменних стипендій, а саме: стипендії Президента України, Верховної Ради України, стипендії імені О. А. Захаренка, персональної стипендії, стипендії міського голови та ін.

Пріоритетним напрямом діяльності факультету є підготовка науково-педагогічних кадрів через навчання в докторантурі зі спеціальностей «Соціальна робота», «Психологія» та «Науки про освіту».

  • бакалавр;
  • магістр;
  • доктор філософії;
  • доктор наук.

Джерело: https://fspo.udpu.edu.ua/?page_id=366

Залишити відповідь