Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Сесія вже наступила! А ти готовий до неї?

Екзаменаційна сесія – справжнє випробування для всіх студентів. Просте сидіння на парах змінюється справжнім пеклом, яке приходить кожні пів року. На цілий місяць голова зайнята однією думкою: «Як скласти іспити?». Про веселе життя можна забути.

А зараз нам потрібно за короткий термін вивчити та повторити великий об’єм інформації. Існує декілька простих традиційних методів, які допоможуть нам в цьому.

1. Читайте текст, який вам потрібно запам’ятати, вголос. Коли ви читаєте про себе, текст запам’ятовується набагато гірше. Це відбувається тому, що в цьому випадку задіяний тільки зоровий аналізатор. Коли ви промовляє текст вголос, то працюють ще й мовні, і слухові рецептори. Виходить, що ви одночасно і читаєте, і кажете, і слухаєте інформацію, яку потрібно запам’ятати.

2. Уявляйте собі те, про що йде мова. У людей з творчими здібностями більше розвинене образне мислення. Так, якщо ви будете уявляти собі те, про що читаєте, шансів запам’ятати текст у вас буде значно більше. До того ж таке сприйняття інформації робить процес самого читання більш ефективним: якщо ви будете повністю захоплені цим заняттям, то ви з меншою ймовірністю будете відволікатися на сторонні думки.

3. Запам’ятовуйте асоціації, які у Вас виникли в процесі читання. Часто сторонні думки заважають при читанні, проте іноді саме вони й допомагають запам’ятати текст. Уявіть, що ви прочитали той чи інший уривок. А слідом за цим безпричинно подумали про щось, що має для вас значення, але абсолютно не пов’язаному з текстом. Коли настане час відтворити матеріал, просто згадайте, з чим у вас асоціювалося те чи інше слово, речення або абзац.

4. Повертайтеся до тих фрагментів тексту, які після прочитання залишилися незрозумілими для Вас. Запам’ятати текст буде значно важче, якщо ви не будете в повній мірі розуміти, про що йде мова. До того ж, коли ви перечитуєте той чи інший уривок, він закарбовується у вашій пам’яті. Потім для вас не складе труднощів згадати те, про що йшла мова.

5. Якщо треба вивчити будову органа чи системи, спробуйте уявити собі все у вигляді дороги, наприклад, “пройдіться” по ній кілька разів і запам’ятайте маршрут. Деяким допомагає.

6. Налаштуйтесь на позитив!

Всім наснаги та удачі! Удача нікому не завадить!

Залишити відповідь