Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Як зрозуміти англійську на слух

 Аудіювання – надзвичайно важлива навичка, яку, як і розмовні навички, часто недостатньо тренують в школах та університетах. Через це буває так, що людина добре читає і має значний словниковий запас, але погано розуміє мову під час живого спілкування. Розповідаємо, як це виправити.

Чому потрібно окремо працювати над аудіюванням?

По-перше, за рахунок аудіювання, так само як і читання, ми здобуваємо нові знання зокрема, вчимо нові слова та мовні конструкції. По-друге, рівень аудіювання може відставати від загального рівня володіння мовою. Також не варто забувати, що англійська мова нараховує понад сотню різних акцентів, тому потрібно вчитися розпізнавати знайомі слова у дуже різних звучаннях.

Хороша новина – на відміну від розмовної мови, для тренування аудіювання не потрібні ані співрозмовники, ані курси, ані викладачі. Зараз можна працювати над цим самостійно і напевно тобі вже хтось радив включати англійські аудіокниги, радіо та пісні. Безперечно, якщо ти просто слухатимеш будь-який англомовний матеріал, від цього буде користь. Ти поступово звикатимеш до звучання англійської мови і розпізнаватимеш знайомі слова. Але результат буде набагато кращим, якщо ти підійдеш до роботи над аудіюванням системно, а ще користуватимешся матеріалам, які спрямовані на розвиток різних аспектів цієї навички і підходять для твого рівня.

Ми підготували добірку відеоресурсів, які допоможуть тобі краще розуміти зміст почутого, а також розпізнавати максимальну кількість слів. Завдяки відео сприймати мову на слух набагато простіше і цікавіше.

Тип слухання Ресурс Матеріал Завдання
Розпізнавання слів Lyricstraining Музичні кліпи 1. Обирай пісню.
2. Обирай рівень складності.
3. Дивися кліп і заповнюй пропущені слова.
Розпізнавання слів і розуміння змісту Real English Інтерв’ю з перехожими 1. Розбирай речення.
2. Перевіряй почуте, виконуючи тестові завдання.
Розпізнавання слів Englishcentral Уривки з фільмів, інтерв’ю, телепередачі, шоу, документальні програми 1. Вчи нову лексику з відео
.
2. Переглядай ще раз і вписуй пропущені слова.
3. Вимовляй фрази з відео (комп’ютер автоматично перевірить правильність твоєї вимови).
Розуміння змісту і розпізнавання слів Starting out (для початкового рівня) Навчальний серіал Онлайн-вправи для перевірки аудіювання
, тренування лексики, тренування граматики.
Розуміння змісту Word Street (для середнього рівня) Навчально-пізнавальний серіал Онлайн-вправи на перевірку почутого
Розуміння змісту Britain is Great (для високого рівня) Пізнавальна телепередача Онлайн-вправи на перевірку почутого
Розуміння змісту ESL Video Відео усіх рівнів та жанрів Онлайн-тести на перевірку почутого.

Реклама

Ресурси для розпізнавання максимальної кількість слів

Lyricstraining

Завдання просте: слухай пісню, дивися кліп і заповнюй на екрані пропущені слова. Тут можна обрати будь-який жанр, гурт чи пісню, а також рівень складності – від Beginner до Advanced. Займатися – справжнє задоволення і скоріше нагадує гру ніж навчання.

shabo8

Real English

Цей ресурс містить безліч інтерв’ю різних рівнів складності з носіями мови. Вчитися слухати на такому матеріалі практичніше, ніж на адаптованих дисках–додатках до підручників. Тут ти маєш справу зі справжньою англійською. Ресурс зроблений так, що ти поступово розбиратимеш кожне почуте речення та перевірятимеш себе в тестовому режимі.

shabo 7

Englishcentral

На цьому ресурсі зібрані відео для різних рівнів володіння мовою: уривки з фільмів, інтерв’ю, телепередач, шоу і документальних програм. Переглядай відео, вчи нову лексику з нього, а потім переглядай ще раз і вписуй пропущені слова. Також вимовляй фрази з відео, а комп’ютер автоматично перевірить правильність твоєї вимови.

shabo6

Ресурси для розуміння змісту почутого

Starting out (для початкового рівня)

Це цікавий міні-серіал, який підходить для початкових рівнів (А1-А2). Після перегляду епізодів ти зможеш пройти онлайн-вправи на перевірку аудіювання, а також тренування лексики і граматики.

shabo5

Word Street (для середнього рівня)

Відеосерії про британське життя і культуру для середнього рівня (B1). Після перегляду теж будуть онлайн-вправи на перевірку почутого.

shabo4

Britain is Great (для високого рівня)

Це пізнавальні відеосерії, які також розповідають про Британію, але підходять вже для тих, хто володіє англійською на високому рівні (B2-C1). Так само, після перегляду виконуй онлайн-вправи на перевірку аудіювання.

shabo3

ESL Video

Цей ресурс містить відео усіх рівнів та жанрів, а також онлайн-тести на перевірку почутого.

shabo2

Listen in English

На цьому ресурсі обирай відео за рівнем (від початкового до високого), за жанром (новини, серіали, фільми та інші), за швидкістю прослуховування, а ще – за акцентом (американський, канадський, британський, південноафриканський, новозеландський, австралійський та інші). Разом з кожним відео йде текстовий сценарій, список важливих слів і онлайн-тест на перевірку почутого.

shabo1Більшість відеоресурсів, які ми запропонували, автоматично йдуть із транскриптом. Найкраще після перегляду відео, розбору лексики та виконання вправ – ще раз прослухати матеріал, самостійно написати до нього транскрипт і звірити його з оригіналом. Прослуховуючи відео ще раз і ще раз, ти підвищуватимеш свій рівень аудіювання, а написання транскрипту – це ще й чудове тренування для граматики та правопису!

 

http://studway.com.ua/angliyska-z-ekspertom-6/

Залишити відповідь