Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

А у вас є ці погані звички?

Ви дійсно думаєте, що досягнете успіху, якщо будете копіювати звички інших людей? Якби це було можливо, то успіху можна було би досягти за дві секунди.

Проте, мені подобається спостерігати за людьми, які досягають успіху в житті, щоб вчитися у них. Також мені подобається спостерігати за нещасними і неуспішними людьми.

Я навчився цього у своїх наставників. Мені до душі концепція, суть якої полягає у тому, щоб намагатися не бути неуспішним, оскільки успіх – поняття суб’єктивне.

Взагалі, що таке успіх? Одне з моїх улюблених визначень дав Боб Ділан, який одного разу сказав: «Людина успішна, якщо вона встає рано вранці і лягає пізно ввечері, а в проміжку між вранці і ввечері робить те, що їй подобається».

Ви напевно прочитали чимало статей, присвячених звичкам успішних людей. Однак проблема подібного роду статей полягає у тому, що вони дають вам умовні обіцянки.

«Їжте три яйця з беконом на сніданок, мийте голову соєвими бобами, робіть по десять віджимань під час перерв, повторюйте афірмації кожного дня – і буде вам щастя».

Ви повинні відпустити ідею «Якщо я зроблю ту чи іншу річ, я стану щасливим і успішним». Її суть – робити те, що роблять інші люди. Жити так, як живуть інші люди.

Я не так багато знаю про успіх, але я впевнений, що копіювання чиєїсь поведінки не приведе вас до нього.

Далі представлений список звичок, які є у неуспішних людей. Якщо у вас є одна з цих поганих звичок, не переживайте: у світі немає ідеальних людей. Але якщо таких звичок у вас дві, то, мабуть, вам варто задуматися.

Усвідомлення наявності трьох і більше поганих звичок має пробудити у вас бажання змінитися, адже точно одне: ніхто не хоче бути невдахою.

Ви завжди відволікаєтеся

«Есенціалізм» Грега Маккеона – одна з моїх улюблених книг. У ній Маккеон ділиться історією про зустріч з колишнім однокласником через багато років після закінчення школи.

Він сказав Маккеону, що знаходиться в пошуках нової роботи, і попросив допомоги. Через двадцять секунд після початку розмови хлопець отримав повідомлення і тут же почав на нього відповідати.

Маккеон сказав: «Минуло десять секунд. Потім двадцять. Я просто мовчки стояв перед ним, поки він продовжував люто відповідати на повідомлення». Через дві хвилини Маккеон, не витримавши, просто розвернувся і пішов від свого колишнього однокласника.

Не живіть майбутнім або минулим, втрачаючи себе в думках і неспокої. Якби той хлопець був присутній у теперішньому моменті, він міг би отримати від Маккеона цінну пораду.

Ви багато говорите, але нічого не робите

У 2010 році Дерек Сіверс виступив на конференції з доповіддю під назвою «Тримайте свої цілі при собі». Він надав наукові докази того, що розмови про цілі є контрпродуктивними.

Ми постійно стикаємося з цим у соцмережах. «Я готуюся до марафону». «Я запускаю власний бізнес-проект».

Реакція людей на це є повним божевіллям. Вони аплодують вам за те, що ви поділилися своїм наміром. Давайте зупинимося на секунду і подумаємо ось над чим: говорити, що ви хочете взяти участь у марафоні, і насправді пробігти 42 кілометри – це дві різні речі, чи не так?

Однак насправді ваш мозок не бачить різниці між ними. Дерек Сіверс пише: «У психології феномен, при якому ви говорите людям про свою мету, і вони її визнають, називається “соціальною реальністю”. Ваша свідомість потрапляє у пастку; їй здається, що справу вже зроблено. І оскільки ви відчуваєте задоволення, ви менше зацікавлені в додаванні реальних зусиль».

Будьте тим, хто вважає за краще діяти, а не базікати.

Ви все ненавидите

Включаючи людей, які досягають успіху в чому-небудь. Чому ви не можете просто порадіти за інших? Дарувати людям добро і любов – це не смертельно.

Ви ненавидите навіть речі, які просто «є». «Зранку знову лив цей чортовий дощ. Він зіпсував мені зачіску. Ненавиджу дощ». Знайомо?

Погані дні – це нормально. Вони періодично бувають у всіх. Але якщо ви ненавидите всіх і все, то не чекайте, що життя буде посміхатися вам.

Ви прокрастинуєте

У чому користь відкладати все на потім? Одного разу я попросив свого професора в коледжі продовжити термін здачі есе. Він відповів наступне: «Я міг би з легкістю дати вам ще тиждень. Але чи стануть від цього кращими ваші есе?»

Моєю відповіддю було «ні», тому мені довелося добре потрудитися, щоб закінчити своє есе вчасно. Відкладайте речі на потім, якщо ви впевнені, що додатковий час допоможе їм стати кращими.

Який сенс щось відкладати, якщо ви отримаєте той самий результат? Робіть або зараз, або пізніше, але тільки за умови, що результат буде кращим.

Ви ледачі

Не хочете нічого робити? Вважаєте за краще відпочивати?

Кожен з нас хоча би раз у своєму житті стикався з подібним. Не хочете нікуди вибиратися зі своєю другою половинкою? Не хочете шукати подарунок до дня народження своєї мами? Подивіться правді в очі: ви просто лінуєтеся.

Відірвіться, нарешті, від свого дивана – почніть приділяти час родині, друзям, коханій людині. Вся принадність життя полягає у новому досвіді і враженнях.

Коли ви лінуєтеся, ви позбавляєте себе шансу пробувати щось нове. Це також несправедливо по відношенню до ваших близьких людей.

Ідіть і робіть що-небудь!

Ви не бажаєте вчитися

Навчання є однією із найскладніших речей у світі. Багато людей ніколи не читають книги і ніколи не вчаться на своїх помилках. Навчання – це боротьба.

Однак подумайте ось про що: ми живемо у найдивніший час в історії. Доступ до інформації ще ніколи не був настільки легким. У минулому, якщо ваш батько був фермером, то ви йшли по його стопах.

Сьогодні ж ви можете стати ким завгодно – було би бажання вчитися.

Ви не доводите почате до кінця

Я залишив найгірше наостанок. Томас Едісон одного разу сказав: «Наша найбільша слабкість – відмовлятися від своїх прагнень. Найбільш правильний спосіб досягти успіху – спробувати ще раз».

Мені нема чого додати, крім «Ніколи не здавайтеся».

Darius Foroux

Залишити відповідь