Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Як скласти розклад на день або секрети ефективного планування

сі ми розуміємо важливість і необхідність планування, але мало хто з нас любить складати плани, а деякі, складаючи, часто саботують їх. Спробуємо розібратися, у чому причина такого ставлення до планування, і, найголовніше, що необхідно врахувати для отримання задоволення як від процесу планування, так і від його здійснення.

Є люди, яким здається, що план обмежує їхню свободу, але, якщо знати, що всі завдання можна розділити на жорсткі і гнучкі, то ваш план набуде необхідної варіативності і надасть вам свободу дій.

Жорсткі завдання прив’язані до певного часу

Наприклад, лекція по «Економіці підприємства» з 12:00 до 13:50, зустріч із партнерами о 10:30, урок іспанської мови з 15:00 до 16:00 і т.п.

Гнучкі завдання не мають конкретного часу, протягом якого вони повинні бути вирішені. І їх також можна умовно розділити на дві групи.

До першої відносяться завдання, які не потребують багато часу на їхнє виконання, наприклад, відправити силлабус по електронній пошті лаборанту, записатися на прийом до лікаря або в салон краси, скласти список продуктів, які необхідно купити, ознайомитися з проектом договору тощо.

Друга група — це гнучкі завдання, що вимагають значних витрат часу і праці. Плануючи такі завдання, обов’язково слід визначити приблизний час, необхідний на їхнє виконання. Наприклад, підготувати презентацію проекту (1 година), розробити екзаменаційні питання і завдання (2,5 години), скласти звіт (1,5 години).
Складаючи план на день, слід пам’ятати, що не більше 60% часу необхідно приділяти жорстким і гнучким витратним завданням, а час, що залишився, зарезервувати на непередбачені обставини і нескладні гнучкі справи. Також між жорсткими завданнями слід залишати вільні проміжки часу, що дозволяють вирівнювати план, якщо в розкладі відбудеться збій.

Виникають ситуації, коли з’являється час, який не зрозуміло як використовувати

На цей випадок корисно мати під рукою різні списки. Це може бути список книг, які хочеться прочитати, або фільмів, які вам давно рекомендували подивитися. А, можливо, це якісь відкладені в довгий ящик справи, які начебто і робити не обов’язково, але дуже хочеться.

Наприклад, дописати занедбану статтю або розібрати книги, щоб передати в бібліотеку, перебрати речі, щоб віддати їх нужденним, або доробити якісь рукодільні дрібнички, або … Варіантів, як завжди, маса.

І, звичайно ж, не варто розчаровуватися і опускати руки, якщо план на день не вдається виконати. Якщо вам вдалося виконати свій план хоча би наполовину — день прожитий не дарма. Але навіть, якщо вам з певних причин не вдалося виконати жоден запланований пункт, подумайте, що ж все-таки ви зробили за день, і проаналізуйте, чому саме ці справи, а не ті, що були заплановані. І не забудьте зазначити їх в щоденнику щоденного успіху.

Але, найголовніше, складаючи свій план на день, пам’ятайте, що в першу чергу слід приділити увагу тим справам і завданням, які просувають вас до ваших цілей. Також план повинен бути реалістичним, тобто вам об’єктивно повинно вистачати часу і ресурсів на виконання поставлених на день завдань.

А щоб не перетворити щоденне планування в нудну і обридлу рутину, підключіть свою уяву і креативність, додайте трохи творчості і різнокольорових фарб, і ви отримаєте задоволення не тільки від складання плану, а й від його виконання.

Залишити відповідь