Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Доля людини — шлях проб і помилок, самоосвіти та інших кроків. Я все можу, все хочу, але як зрозуміти, який вибір зробити?

1. Беремо дві години свого часу (безроздільного, особистого і спокійного) і сідаємо за стіл

Це важливо. Не на диван, не на стілець, а за стіл. Виписуємо все, чим подобається займатися, що цікавить. Нехай це буде навіть потік думок. Важливо написати ВСЕ.

А тепер папірець відкладіть, йдіть спати. Наступного дня тверезо подивилися, проаналізували, викреслили відверту маячню. Тепер вже простіше — є основа і шляхи спрямування.

2. Прочитати, послухати, відвідати

Протягом тижня-двох спробуйте прочитати/послухати/відвідати кілька місць/заходів, пов’язаних із вибраними сферами. Вдихніть місцеве повітря, відчуйте атмосферу.

3. Що не подобається?

Підемо від зворотнього і таким же шляхом вирішуємо, що нам НЕ подобається робити. Наприклад, прийдіть на роботу до мами/тата/інших родичів і зрозумійте — ваше чи ні. Побачили? Не подобається? Гуд. Уже щось є.

4. Стажування

У будь-якій конторі/журналі/місці роботи вашої мрії завжди потрібні стажисти/волонтери. Все так просто. Саме так. Потрібно всього лише набрати номер телефону інстанції і запитати про умови стажування. Спроба — не катування. Такий досвід якнайкраще “протверезить” ваші уявлення про майбутню роботу і дасть зрозуміти “воно” це чи ні.

5. Подорожуйте багато і часто, якщо є можливість

Замкнутий простір, одне і те ж коло друзів, спілкування часто заводить нас у глухий кут. У тебе в голові відбувається вибух, сплеск натхнення, енергії. Ти бачиш, як живуть люди далеко і близько, чим вони займаються.

6. Спілкуйтеся з людьми старшими за себе

Вік тут не настільки важливий, як важливий життєвий досвід. Особливо досвід тих, хто вже успішний у своїй справі і чогось досяг. Запитуйте поради, цікавтеся.

7. Клуб за інтересами

Існує купа організацій для студентів/молоді не тільки за інтересами, а й загального, так би мовити, напряму. Там ви можете знайти однодумців — один, добре провести час — два. Три — часто люди навколо нас дають нам зрозуміти, ким МИ є насправді.

8. Читати багато

Потрібно багато читати. Дуже багато потрібно читати 🙂 Від прикладної літератури з різних тем (щоб зрозуміти, що до смаку), порталів по темі до тлумачних художніх книг.

9. Хоч і дев’ятий, але дуже важливий момент (!)

Будь ласка, думайте своєю головою. Не мами/тата/сім’ї/тітки по мамі тата, а своєю. ВАМ жити і любити те, чим ви займаєтеся. Це — ваші амбіції, життя.

10. Заводьте контакти

Це називається зараз “нетворкінг”. Ваші друзі, які вміють думати і вчитися — у майбутньому успішні люди, підприємці, фахівці. Будьте ввічливішими з усіма. Але намагайтеся допомогти іншим, коли є можливість. Такі взаємовідносини з людьми — це і є цеглинки майбутнього. Те, що ви робите зараз — Ви потім.

11. Чи вміємо розслаблятися

Не можна весь час напружено шукати своє покликання. Подумали? Не йде? Беремо паузу і просто відпочиваємо.

12. А ось тут заковика (див. Пункт 9) — слухайте рідних і близьких

Але! Фільтр порад і рекомендацій. Беріть тільки те, що і справді ваше, що вам до душі.

13. Тест

Пройдіть тест на профорієнтацію. Я не сміюся зараз. Тисячі психологів та інших фахівців не просто так розробляли подібного роду тести. У кожному питанні і вашій відповіді на нього є сенс. Слідувати результатам тесту чи ні — ваше право.

14. Видихаємо, залишилося небагато

Отже, пробуємо вийти зі своєї зони комфорту і зайнятися тим, чого раніше не пробували. У тиждень придумуємо таких 2-3 заняття максимум і розширюємо кругозір. Уявіть, що ви — піддослідний кролик і лікар одночасно. Спостерігайте за своєю реакцією на ті чи інші предмети/активності/заняття. Робіть висновки.

15. Останній і найважливіший

Приготувалися? Будьте собою. Серйозно. Перестаньте кого-небудь копіювати, якщо робили це раніше. Чийсь досвід може вам не підійти, чиїсь погляди можуть розходитися з вашими і це нормально. У кожного свій шлях. Важливо пройти його самому від початку і до кінця.

Уф, done! Якщо Ви читаєте це речення, то, або просто перескочили в кінець тексту, або таки подужали всі 15 пунктів. Так чи інакше, сподіваюся, ми змогли допомогти Вам у шляху самопізнання і відповіді на сакральне питання “Бути чи не бути?”. Ви ще тут?

Залишити відповідь