Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Як боротися з залежністю від свого смартфона?

Безумовно, бути на зв’язку сьогодні необхідно. І це навіть створює відчуття продуктивності — у вашій роботі так виникає набагато більше нових стимулів. Проте, насправді, як показує маса досліджень, багатозадачність підриває нашу продуктивність. Просто неможливо серйозно зануритися в роботу, якщо ваша увага розпорошується між декількома речами одночасно. І смартфони досить сильно нас відволікають.

Три місяці я проводив такий експеримент: користувався смартфоном всього годину в день. А потім експериментував зі стратегіями, які не дозволяють телефону взяти занадто велику владу над моїм життям — але при цьому дозволяють тримати його під рукою і в потрібний час бути на зв’язку.

Я хотів написати проповідь про досить очевидні речі: що телефоном потрібно користуватися менше, часом залишати його будинку тощо. Замість цього я вирішив вивчити звички, які у мене виробилися після експерименту і які дозволяють мені не відмовлятися від телефону, але при цьому продуктивно працювати. Ось кілька таких прийомів.

1. Обміняйтеся телефонами.
У мене і моєї дівчини є простий ритуал, який ми виконуємо щоразу, коли проводимо час разом: ми обмінюємося телефонами. Коли нам потрібно щось подивитися, зателефонувати, сфотографувати, телефон під рукою — але він не засмоктує нас в свою безодню. Це простий ритуал, і я не роблю так більше ні з ким. Цей спосіб виявився найкращим способом проводити час разом і приділяти увагу одне одному, а не техніці.

2. Стратегічний “режим польоту”.
Коли я обідаю, п’ю каву або випиваю з кимось, я відразу ж переводжу телефон в режим польоту, щоб мене не відволікали ніякі повідомлення. Те ж саме я роблю кожен день з 8 вечора до 8 ранку, щоб відключитися до того, як ляжу спати, і перезарядитися після того, як я прокинусь. Зазвичай я смакую цей ритуал, тому що після нього у мене виникає відчуття свіжості. І люди відчувають, коли ви не просто спілкуєтеся з ними, а приділяєте їм повну увагу.

3. Перерви.
Неймовірно, скільки сенсу і користі приносять невеликі перерви протягом дня. Ми почуваємось набагато краще, коли відмикаємося від телефону під час простих занять — стоїмо в черзі до каси, йдемо в сусідню кав’ярню за чашкою кави або навіть в туалет. Ці маленькі перерви допомагають нам рефлексувати, освіжитися, подумати про те, що треба робити далі, або навіть просто помріяти, щоб вирішити робочу проблему більш креативним чином. Коли телефон заповнює собою весь ваш день, ви втрачаєте все це. Безсумнівно, витріщатися в телефон і щось робити з ним — набагато цікавіше, ніж дати мозку відпочити, але переваги останнього заняття — нехай навіть це всього декілька хвилин, — неймовірні.

4. “Безглузда” папка.
Створіть на телефоні папку, в якій зберігаються всі програми, що ви використовуєте за звичкою, не особливо замислюючись — імейл, Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat тощо. Я особисто взагалі не тримаю на телефоні імейл-додатки і видалив з нього всі соціальні мережі, де я маю схильність даремно витрачати час. Але я залишив в “безглуздій” папці Instagram і додаток веб-аналітики зі статистикою мого сайту. Ця папка служить мені дуже корисним нагадуванням, що запускати такі додатки просто не варто

5. Відключіть усі сповіщення
Вони завжди роблять щасливими і дозволяють відчути себе не відірваним від світу і від роботи. Проте, найчастіше повідомлення створюють лише ілюзію продуктивної роботи. І коли вони забирають у вас час, ви встигаєте зробити менше. Глорія Марк з Каліфорнійського університету, яка досліджує увагу, виявила, що коли нас постійно відволікають під час роботи, відновлення зосередженості після цього вимагає значного часу — до 25 хвилин. Мій телефон не відтворює звуків, за винятком тих випадків, коли мені хтось телефонує. Адже більшість цих повідомлень явно не коштують 25 хвилин, які я міг би витратити на серйозну роботу. (І я все одно бачу їх, коли дивлюся час на телефоні.)

Напевно, ваш смартфон не пожирає весь ваш час, але швидше за все, він забирає непропорційно велику частку вашої уваги. А це обертається величезними втратами продуктивності. Не дати телефону просочитися в ваше життя і вашу роботу — зусилля, яке окупиться стократно.

Джерело: alifeofproductivity.com

Залишити відповідь