Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

28 червня Україна святкує День Конституції.

Відомо, що історія Основного Закону дещо суперечлива. В історичних посібниках можна прочитати, що автором першої Конституції України, більше того, першої європейської конституції, був Пилип Орлик.

Це був договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом, який визначав права і обов’язки усіх членів Війська. Укладений цей договір 1710 року. Проте цікаво, що затверджена ця конституція була шведським королем Карлом XII. А ми чудово пам’ятаємо, як саме історія України була пов’язана з іменем цього короля…

Далі були Конституції УНР та Української держави, прийняті 1918 року. Ще далі – Конституції УРСР 1919-1978 рр.

Нарешті з підписанням Акту проголошення незалежності України почався процес, який, як знаємо, доволі затягнувся: написання нової конституції – Конституції Незалежної України. Нарешті 28 червня 1996 року Конституція як Основний Закон держави була прийнята.

І хоча, на перший погляд, це свято не має до Церкви прямого відношення, однак певні статті Конституції написані на основі законів духовних, тих споконвічних істин, якими живе Церква.

Згідно з Конституцією, Церкву відокремлено від держави, однак її неможливо відокремити від життя народу, тому і для православних у цей день є над чим замислитись. А саме – згадати Конституцію земну та Конституцію небесну, себто 10 заповідей, що лежать в основі життя кожного християнина. Тим більше, що поважати рідну державу – це теж обов’язок християнина.

Тож, вітаємо з Днем Конституції!

Залишити відповідь