Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

День пам’яті та примирення

Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни, який був встановлений генеральною Асамблеєю ООН.

8 травня 1945 року Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла Акт про беззастережну капітуляцію збройних сил нацистської Німеччини, підписаний начальником Оперативного штабу ОКВ генерал-полковником Альфредом Йодлем за дорученням президента Німеччини Карла Деница. Акт був підписаний ще 7 травня в Реймсі (Франція), однак ратифікований наступного дня в Берліні. З цієї нагоди 8 травня 1945 в багатьох містах Європи та США були проведені велелюдні святкування.

Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 22 листопада 2004 року, приуроченій до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, проголошені присвячені пам’яті жертв цієї війни Дні пам’яті та примирення, які відзначаються 8 і 9 травня.

У 2014 році вперше в історії України офіційні заходи з нагоди завершення Другої світової війни в Європі і перемоги над нацизмом проходили два дні – 8 і 9 травня. Планувалося, що і надалі в Україні День пам’яті загиблих буде починатися 8 травня – разом з Європою та світом, і триватиме традиційно 9 травня.

Залишити відповідь