Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

СЕКРЕТИ УСПІХУ: ПРАВИЛО 72 ГОДИН ТА ІНШІ МАГІЧНІ ЧИСЛА

 

“Щоб стати успішним, потрібно керуватись певними правилами”, – кажуть одні, інші ж запевняють, що все індивідуально і жодні настанови не є панацеєю. Правда в тому, що погодитись можна з обома твердженнями: є певні правила, ефективність яких перевірена людьми й часом, а вам просто треба “приміряти” їх на собі – комфортно й результативно, тоді користуйтесь на здоров’я, а якщо вам щоразу доводиться пересилювати себе та й видимих результатів не спостерігаєте – придумуйте власні секрети успіху.

Ми ж розповімо вам про ті хвилини-години-дні, які вважаються оптимальними для досягнення хороших результатів у будь-якій справі, для вироблення звички та досягнення успіху.

ПРАВИЛО 2 ХВИЛИН

Порада: те, що можна зробити менше, ніж за дві хвилини, потрібно робити негайно

Як це працює: автором цієї стратегії є Джеймс Кліар, а її користь полягає в тому, що вона допомагає не тільки перестати відкладати справи в довгий ящик, а й маленькими кроками рухатись до мрії.

Здавалося б, що таке 2 хвилини – коротка мить. Проте багато справ і не вимагають більше часу: помити посуд одразу після їжі, викинути сміття, акуратно скласти речі в шафу після прогулянки, відповісти на e-mail тощо.

За цю ж мить ми можемо почати рухатись до мети: жодна мрія, звісно, не здійсниться настільки швидко, проте більша ймовірність продовжити робити те, що ви вже розпочали, ніж те, що ви тільки плануєте зробити.

ПРАВИЛО 20 ХВИЛИН

Порада: займайтесь справою, як мінімум, по 20 хвилин в день, щоб вона принесла вам результати

Як це працює: цей проміжок часу є незначним: навіть для справ, які не приносять вам задоволення, проте є корисними, його можна перетерпіти. Це правило є частиною цілої стратегії, яка має назву “мистецтво маленьких кроків”. Ви можете збільшувати цей проміжок відповідно до ваших актуальних потреб чи ситуації, проте цей мінімум – 20 хвилин, є базовим. Основні “двадцятихвилинки” виглядають наступним чином:

🔸20 хвилин в день для занять спортом, і ти не будеш хвилюватися про своє здоров’я.
🔸20 хвилин в день на прибирання будинку, і ти забудеш про безлад.
🔸20 хвилин в день для підвищення концентрації, і ти не дізнаєшся, що таке творча криза.
🔸20 хвилин в день, щоб вислухати свого партнера, і ти не будеш турбуватися про свої стосунки.
🔸20 хвилин в день на слухання себе і ведення особистих записів, і ти забудеш про нестачу ідей.
🔸20 хвилин в день для роботи над створенням джерел доходу, і ти не будеш переживати про власний фінансовий добробут.
🔸20 хвилин на відпочинок, і ти забудеш про втому.
🔸20 хвилин в день читання корисної книги, і ти обов’язково станеш експертом.

ПРАВИЛО 72 ГОДИН

Порада: намагайтесь почати втілювати свої довгострокові ідеї протягом 72 годин (приблизно 3 дні) – це оптимальний час для того, щоб зробити перший крок на шляху до цілі.

Як це працює: це правило сформулював німецький бізнес-консультант Бодо Шефер. На його думку, якщо ви не почали реалізовувати свою ідею протягом 72 годин, після того, як вона виникла у вас, то шанси реалізувати її пізніше дуже мізерні.

Вам не обов’язково протягом 72 годин (трьох днів) виконати все заплановане, проте вам потрібно зробити перший крок, хоча б записати цю ідею, деталізувати та перетворити на ціль – це вже збільшує шанси, що ви візьметеся за її реалізацію. Адже, коли ви розбиваєте глобальну мету на маленькі кроки – вона виглядає досяжною та не такою лякаюче масштабною.

Наша підсвідомість в даному випадку може як зіграти нам на руку, так і створити бар’єри для виконання задуманого. І ця межа якраз і є ці 72 години. Якщо ми рішуче беремося за справу, то програмуємо себе на те, що ця мета є для нас важливою, а отже ми повинні довести її до кінця. Якщо ми не беремось за її реалізацію, починаємо над нею роздумувати, в нас з’являється страх невдачі, засудження чи її примітивності, а це навряд чи додає ентузіазму та рішучості діяти.

ПРАВИЛО 21 ДНЯ

Порада: якщо повторювати одну і ту ж дію протягом 21 дня, то вона стає звичкою і виконується автоматично

Як це працює: 21 день – це вам не якісь кілька хвилин – справа серйозніша, а отже варто все робити поступово: як і будь-яку справу, розбийте процес вироблення звички на маленькі етапи – спробуйте протриматись 1 день, два дні, а якщо тиждень повторювати те ж? а два тижні? а там вже легше, бо звично й комфортно.

Чому 21 день? Цей період був експериментально визначений в США: двадцятьом людям видали спеціальні окуляри, які перевертали всі зображення з ніг на голову і вони повинні були носити ці окуляри цілодобово. І саме на 21-й день їхній мозок адаптувався до такого стану речей і сам почав перевертати всі навколишні речі, сприймаючи таке зображення як звичне.

Особливості:

🔸Якщо зробити хоча б одну перерву, навіть якщо вона припадає на 20-й день, то звикати прийдеться заново;
🔸21 день – це тільки 1 етап, насправді 100% звичка формується за 40 днів безперервного повторення потрібних дій;
🔸21 день дає змогу зрозуміти, чи насправді вам потрібні ці навички: якщо регулярні дії не дали результату та не приносять задоволення, тоді це просто “не ваше”.

ПРАВИЛО 10 000 ГОДИН

10 000 годин – це 5 років повного робочого дня або 10 років роботи по 3 години

Порада: щоб досягти успіху в будь-якій справі, потрібно витратити на неї 10 000 годин

Як це працює: правило було описане Малькольмом Гладдуелом в його книзі “Генії та аутсайдери” і його твердження полягає в тому, що будь-хто, незалежно від таланту, вміння чи задатків, може стати професіоналом в будь-якій справі, витративши на її освоєння та вдосконалення 10 000 годин.

Як доказ наведемо кілька історій успіху:

🔸Перший концерт, який вважається видатним, Моцарт написав у віці 21 року. До цього часу він складав музику вже близько десяти років.
🔸Білл Гейтс провів за програмуванням на комп’ютері приблизно 10 000 годин, після чого зміг зробити значний ривок вперед.
🔸Десять років знадобилось “The Beatles” з дня заснування групи, щоб записати свої найвідоміші альбоми “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” i “The Beatles” (Білий альбом).
🔸Почніть з двох хвилин – з них складаються 10 000 годин на шляху до вашого успіху.

Залишити відповідь