Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

То що там зі стипендіями?

Дискусія щодо нової системи стипендіального забезпечення триває від початку навчального року. 2016-й рік добігає кінця, вже з першого січня студенти можуть отримувати стипендію по-новому, а усіх відповідей досі немає. Спробуємо розібратися, що чекатиме на студентів вже за місяць. Ми будемо слідкувати за усіма оновленнями і доповнювати текст.

ОНОВЛЕНО. Цей магічний день таки настав: нова система стипендіального забезпечення нарешті законодавчо закріплена.

То стипендіальний фонд з наступного року таки зменшать чи збільшать?

Якщо вірити словам Міністра освіти і науки Лілії Гриневич, то стипендіальний фонд у наступному році збільшиться. Так, якщо у 2016 році він становив приблизно 4,1 млрд гривень, то у 2017 році на стипендії планують виділити 4,98 млрд гривень.

Спершу Мінфін пропонував 2 млрд спрямувати на академічні стипендії, а решту – на соціальні, але Міністерство освіти і науки доволі швидко звернуло увагу на це. Компроміс знайшли і взялися перерозподіляти зазначені 4,98 млрд. Оскільки обсяг коштів на стипендії (соціальні та академічні) встановлює Закон України «Про державний бюджет», питання стипендій вирішується паралельно з прийняттям бюджету на наступний рік.

ОНОВЛЕНО. Прогнози міністерств справдилися: саме 4,98 млрд грн передбачено на виплату стипендій Державним бюджетом. Перерозподіл теж відбувся. МОН може похвалитися чималими здобутками – на академічні стипендії виділили 3,99 млрд грн. Решта коштів підуть на соціальні стипендії. При цьому Міністр соцполітики Андрій Рева запевнив, що жодну копійку із стипендіального фонду не використають для залатування дірок в інших статтях Бюджету у форс-мажорних випадках.

Якщо стипендіальний фонд збільшився, то стипендії теж будуть більші?

Так, стипендії стануть більшими. Кабмін опублікував проект Постанови, який регулюватиме стипендіальне питання, і він передбачає наступні розміри виплат:

мінімальна соціальна стипендія – 1000 грн;

мінімальна академічна стипендія – 1100 грн;

підвищена академічна стипендія – 1100 грн + 45,5% = 1600 грн;

для студентів «складних» і дефіцитних спеціальностей, а також майбутніх педагогів (повний перелік спеціальностей дивіться у проекті Постанови) зазначені вище розміри академічних стипендій збільшуються на 27,2% – до 1400 грн і 2035 грн відповідно).

Але що ж тоді викликало негативну реакцію студентства?

Справа в тому, що зростання розмірів стипендій супроводжуватиметься скороченням кількості студентів, які її отримуватимуть. Донедавна Закон України «Про вищу освіту» вимагав, щоб не менше 66% бюджетників на кожному курсі і спеціальності отримували стипендії. 6 грудня депутати прийняли законопроект №5130, який цю вимогу скасував. Більше того, він усунув із ЗУ «Про вищу освіту» іншу важливу норму (яка, щоправда, й так ніколи не виконувалась) – що мінімальна стипендія не повинна бути меншою за прожитковий мінімум (1544 грн з 1 січня 2017 року).

Тепер розмір стипендій і кількість людей, які її отримують, визначає Кабмін з огляду на наявність у Бюджеті коштів, і жодних законодавчо закріплених гарантій він студентам не надає. А це, м’яко кажучи, не надто спокійна ситуація для студентства.

 

У такому разі яка частина студентів отримуватиме академічні стипендії?

Чіткої відповіді на це запитання досі немає. Мінфін вимагає від МОНу закріпити конкретний відсоток бюджетників, яким «світить» академічна стипендія, і пропонує показник 40% на 2017 рік, з його наступним щорічним скороченням до 15% у 2020-му.

Освітяни намагаються цей показник усіляко збільшити і на останній міжвідомчій нараді озвучували цифри у діапазоні між 43% і 46%. У будь-якому разі всі сходяться на думці, що попереднього показника у 66-75% досягнути неможливо з огляду на нестачу коштів у Бюджеті. За словами першого заступника Міністра освіти Володимира Ковтунця, для цього довелося би втричі збільшити стипендіальний фонд. Тим паче не вдасться виплачувати всім стипендію на рівні прожиткового мінімуму.

ОНОВЛЕНО. Кабмін у своїй Постанові зафіксує «рамки» – це 40-45% від загальної кількості бюджетників. Стипендіальні комісії ВНЗ, керуючись наявними коштами та рівнем навчальних досягнень студентів, зможуть змінювати кількість стипендіатів у межах цих «рамок».

 

За якими критеріями визначатимуть найкращих?

Кожен університет після сесії складатиме окремий рейтинг для кожного курсу і спеціальності. Рейтинг визначатиме успішність студентів за допомогою показника, який МОН називає «консолідованим показником успішності». На 90% цей показник складатиметься із навчальних досягнень (тобто середнього балу за сесію), а на 10% – із досягнень в інших сферах, тобто науці, творчості, громадському житті та спорті.

Виходить, що у спірних випадках, коли два студенти однаково успішно вчаться, перевагу матиме той, хто проявляє активність в інших сферах університетського життя. Точні правила та механізми формування рейтингів визначатиме кожен університет самостійно, спираючись на рекомендації МОН.

Ймовірно, МОН сформує «Примірний порядок формування Рейтингу», в якому зможе щорічно встановлювати рекомендований «ліміт» стипендіатів. Всі, хто входять у цей ліміт, – щасливчики, і отримають мінімальну академічну стипендію. Круглі відмінники (скоріше за все, заліки не враховуватимуться, але точний механізм визначатиме кожен університет у своїх правилах нарахування стипендій) гарантовано отримають підвищену академічну стипендію. Університет також може дозволити отримувати підвищену академічну стипендію студентам, які не є круглими відмінниками, але входять у топ-2% свого курсу і спеціальності.

ОНОВЛЕНО. Тут відбулися найбільші зміни. Правило «90:10» не діятиме під час зимової сесії, яка триває зараз. «Консолідований показник успішності» для неї складатиметься тільки на основі середнього балу, який (увага!) враховуватиме іспити та диференційовані заліки. Повноцінно нові правила запрацюють після літньої сесії в 2017 році.

При цьому підвищену стипендію зможуть отримувати не більше 9% від загальної кількості стипендіатів. Остаточне рішення про цю цифру, як і повідомлялося раніше, затверджує університет. Для наочності зазначимо, що на курсі зі сотнею бюджетників підвищену стипендію зможуть отримувати четверо.

За новою версією правил, стипендіальна комісія, представництво студентів у якій повинно бути не меншим за 50% її складу, розпоряджатиметься стипендіальним фондом і формуватиме рейтинги студентів, які публікуватимуться на офіційному сайті навчального закладу. Імена героїв-стипендіатів не будуть таємницею. Завдяки представникам студентської громади, пункт про можливість позбавлення стипендії за порушення статуту виключили з Положення.

ОНОВЛЕНО 2. Обмеження щодо кількості студентів із підвищеною стипендією зняли. Кожен університет (і факультет зокрема) може встановити свій відсоток «найкращих», зважаючи на успішність студента і наявність коштів. Передбачається, що показник встановлюватиме стипендіальна комісія на кожному факультеті.

Детальніше на сайті: http://studway.com.ua/shho-zi-stipendiyami/

Залишити відповідь