Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

#ПравилаУспішноїЗдачіСесії – Енциклопедія студента

Щоб процес складання сесії виявися максимально легким, а студент не перетворився на зомбі, варто дотримуватися декількох золотих правил.

Правило №1. Збалансоване харчування, сповнене вітамінами та мінералами. Для того, щоб мозок працював, використовуючи якнайбільше своїх потужностей, варто побалувати себе солодощами, свіжо вижатими соками та фруктами.

Правило №2. Дотримуйтеся мудрості: «Ранок вечора мудріший». Якщо перед іспитом відпочити, то під час складання екзамену можна адекватно відповідати, а також «викручуватися». Замученому та невиспаному студентові набагато важче зібратися з думками. Перед іспитом поспіть не менше 5 годин.

Правило №3. Розподіляйте час. Основи тайм-менеджменту під час підготовки до сесії стануть у нагоді. Якщо є визначений термін складання іспиту, вчіть білети частинами. Наприклад, до екзамену залишилося три дні. Можна діяти двома шляхами.

1.Розподілити увесь матеріал на три рівні частини. Кожен день вчити визначену кількість білетів.

  1. Не розподіляти матеріал, а на перший день розглянути усі питання, приділити увагу тим, що були з якихось причин упущені впродовж семестру. Наступного дня знову переглянути матеріал, і спробувати розповісти білети собі на четвірку. Третій день – для повторення та закріплення усього, що вивчили попередніх два дні. Цей спосіб є дієвим, він допомагає систематизувати інформацію.

Правило №4. Не зазубрюйте інформацію. Метод завчання напам’ять часто не спрацьовує, оскільки пам’ять під час загального нервового напруження може підвести. Окрім того, студентові-зубрилі важко відповісти на додаткові питання, які спрямовані часто на логічне мислення. Краще спробувати розібратися у темі і відповідати своїми словами, а не завченими фразами.

Правило №5. Заохочуйте себе під час підготовки. Вивчивши певний блок інформації, потіште себе прогулянкою з друзями, переглядом цікавого фільму або чимось смачненьким. Це сприятиме кращій роботі організму та хорошому настрою. Крім того, зміна праці відпочинком позитивно впливає на процес запам’ятовування інформації.

Правило №6. Не відволікайтеся на дрібниці. Багато студентів роблять помилку, коли вчать окремо кожне запитання. Відповідь на декілька запитань завжди дублюється. Тому краще вчити матеріал за темами, а потім переглянути список запитань, подумки давши відповідь на кожне із них. Після цього, варто довчити те, чого ви не знаєте.

Чи варто писати шпаргалки?

Це питання турбує багатьох спудеїв, особливо перших курсів. Писати можна, і навіть потрібно, оскільки матеріал, який ви прочитали, а потім ще записали, запам’ятовується утричі краще. Інше питання, чи варто користуватися «шпорами» під час іспиту? Тут все залежить від викладача та предмету, який ви складаєте. Якщо викладач дає списувати, або Ви впевнені в тому, що витягнете шпаргалку і вам це не обернеться перездачею чи скандалом, то звичайно користайтеся. Проте у складніших ситуаціях краще не ризикувати.

День іспиту

  1.    Якщо іспит усний, то перше, що потрібно зробити після того, як витягнули білет, заспокоїтися і зосередитися. Завжди починайте з того, що добре знаєте. Говоріть впевнено (навіть якщо не зовсім володієте матеріалом). Для кращої впевненості зробіть план відповіді, чим зможете послуговуватися під час відповіді. Обов’язково зазначайте факти та цінну інформацію. «Переливання із пустого в порожнє» не дасть результату. У кожного студента є загальні знання із багатьох галузей, тому проектуйте свою відповідь на ту сферу, в якій ви орієнтуєтеся.
  2. Якщо іспит письмовий, то головне правило: поспішайте повільно. Продумайте свою відповідь. Якщо вона має бути розгорнутою, то варто розпочати із вступного речення, воно зазвичай формується із поставленого запитання, ще одне-два речення – це висновки. Використовуйте інформацію, якою ви оперуєте щодня. Головне пам’ятати: немає того, чого ви не знаєте.

3.Якщо ж іспит у формі тестів, то керуватися потрібно такими постулатами:

–         Починайте з того, що знаєте;

–         Уважно читайте завдання (кожне запитання уже частково містить відповідь);

–         Користуйтеся методом виключення: відокремлюйте ті відповіді, які не підходять.

–         Не зациклюйтеся на одному завданні; не знаючи відповідь, варто перейти до наступного.

Важливо!

  1. Завжди залишайте час для перевірки роботи
  2. Не пийте заспокійливе, оскільки воно притуплює реакцію організму. Старайтеся налаштуватися самостійно. Краще випити міцного солодкого чаю.

Не живіть лише одними іспитами. Вони пройдуть і життя продовжуватиметься! Формула для студента така: підготовка+здоровий сон+збалансоване харчуваня+спокійна реакція=успішно складена сесія. Хай щастить!

Залишити відповідь