Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Новини

ЧОРНОБИЛЬ ЗАСТЕРІГАЄ ЛЮДСТВО

Чорнобильська катастрофа — це втрачені та поламані  життя. Тридцять загиблих від вибуху або гострої променевої хвороби працівників атомної станції та пожежників. Майже п’ять тисяч людей, які померли від впливу радіації. Понад 600 тисяч людей, які боролися з вогнем і розчищали радіоактивні завали. Вісім з половиною мільйонів мешканців України, Білорусі та Росії, які отримали великі дози опромінення в перші дні після аварії. Понад дев’яносто тисяч мешканців 81 міста, селища й села, які втратили дім до кінця літа 1986 року. Понад дві тисячі українських міст, селищ і сіл, де живуть два з половиною мільйони людей, забруднені. Двісті тисяч квадратних кілометрів заражені радіацією.

26 квітня 1986 року о 1-23-47 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства — з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, в результаті яких сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році. Основні наслідки аварії були подолані за 7 місяців і вже у листопаді два з трьох вцілілих енергоблоків були знову введені в експлуатацію.

Перше повідомлення про аварію на Чорнобильській АЕС з’явилось лише наступного дня, коли близько полудня 27 квітня диктор прип’ятської радіотрансляційної мережі сповістив про збір та евакуацію жителів 45-тисячного міста. Їх не попередили про масштаби і причини небезпеки, не дали жодних рекомендацій про те, як слід поводитися для зменшення впливу радіоактивного забруднення. Щоб запобігти паніці, повідомлялося, що евакуація лише тимчасова, однак невдовзі довелось вивозити населення не лише з 10-кілометрової зони навколо АЕС, а й з населених пунктів у радіусі 30 км від Чорнобиля.

Чорнобильська катастрофа стала попередженням усьому людству, наскільки крихким може бути наше майбутнє з неконтрольованою радіацією. Нинішня поведінка росії знову ставить світ на межу катастрофи, і це треба зупинити. В день річниці Чорнобильської катастрофи про це варто нагадати усім світовим лідерам.