Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Новини

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

У понеділок, 20 лютого, українці вже вдев’яте вшановують День пам’яті Героїв Небесної Сотні. Героїв, що поклали своє життя під час Революції Гідності у 2013-2014 роках.

Цей день став символом пам’яті відваги, мужності, патріотизму, самовідданості, сили духу, стійкості громадян і свободи, відколи Президент України видав відповідний указ 11 лютого 2015 року.

Революція гідності є однією з наймасштабніших подій у новітній історії України, результатом якої стало повалення режиму проросійського президента Віктора Януковича та відновлення європейського курсу розвитку України. Однак у боротьбі за права людини та громадянина, демократію і свободу українці заплатили високу ціну – 107 загиблих Героїв Небесної Сотні.

Саме 20 лютого 2014 року в середмісті Києва загинуло найбільше людей – 48. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року за демократичні цінності та територіальну  цілісність України, назвали Героями Небесної Сотні.

17 лютого 2021 року Верховна Рада України визнала Революцію Гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

Цьогорічна кампанія вшанування, яка триватиме з 15 по 20 лютого, пройде під гаслом «Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни».

«Надзвичайно важливо, особливо під час війни, не забувати те, з чого все починалось. Бо це фактично була перша битва російсько-української війни. Це була битва за наші цінності, за європейське майбутнє, за свободу. Вшанування героїв Небесної Сотні й тих наративів, які заклав Майдан, – це те, що стоїть поперек горла російським авторитарним лідерам», – відзначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Як би важко нам не було, але до сьогодні, ми, український народ, самовіддано боремося за нашу свободу, гідність, ідентифікацію та право на життя. Але ми переконані, що уся жертовність наших Героїв усіх років боротьби не була даремною, адже перемога вже близько!

Наближаймо її!

Пам’ятаймо кожного сина та доньку нашої Неньки!

Слава Україні! Слава ЗСУ! Слава кожному Герою!