Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

ЛІТО – ПЕРІОД ЗДІЙСНЕННЯ МРІЙ СТУДЕНТІВ

Сесія – позаду, можна розслабитися і відпочити. Цей рік був складним, тож студенти заслужили на цікавий відпочинок. І можливості для цього є, але не всі про них знають. Дехто зі студентів спить і бачить своє стажування за кордоном, але помилково вважає, що мріям не судилося збутися. Песимізм тут недоречний: все у ваших руках. І бажання справді втілюються, треба лише дуже захотіти й докласти трохи зусиль. Сьогодні ми допоможемо спланувати відпочинок тим, хто любить мандрувати. Варіанти є різні й кожен, думаю, обере такий вид, який відповідає його сподіванням і гаманцю. А студентам підкажемо, які компанії можуть допомогти організувати стажування за кордоном. Тим, хто полюбляє поніжитися на сонечку, не уявляє літа без моря, мріє про бронзову засмагу, варто навідатися до профспілки свого навчального закладу: там можуть допомогти вашій мрії збутися.

Мандрівка автостопом
Такий вид відпочинку набирає все більшої популярності у країнах Європи, й у нас. Студентам, які хочуть відвідати інші країни, пізнати щось нове й вирішили мандрувати автостопом, перед поїздкою слід ретельно продумати план подорожі та скласти маршрут. Невід’ємним пунктом цього плану повинно бути місце ночівлі. За інформацією можна звернутися до відомого сервісу Couchsurfing, мета якого – створити єдину базу даних, де є інформація про сім’ї, які готові прийняти на кілька днів мандрівника. На офіційному сайті www.couchsurfing.org можна знайти родину в тому місті, в якому плануєте побувати. Там можна залишити й дані про те, що й ви готові прийняти когось у себе. Також цей сервіс надає можливості спілкування з іноземцями, адже можна погодитися просто провести екскурсію тим, хто приїхав до міста, але коштів на екскурсовода немає. Набираємося досвіду за кордоном
Є чимало студентів, які хотіли б улітку збагатити свої знання, набратися досвіду. І це – цілком реально. НК IAESTE (www.iaeste.org) Національний комітет України з організації обміну студентами – це громадська організація, недержавна, політично нейтральна, неприбуткова. 1994 року Національний комітет України увійшов до складу міжнародної організації IAESTE. Працює на засадах еквівалентного обміну, тобто є можливість відправити на стажування за кордон стільки українських студентів, скільки іноземних студентів стажуватимуться в Україні. За час своєї діяльності НК IAESTE забезпечив місцями стажування за кордоном понад 2000 українських студентів, така ж кількість іноземців стажувалася в Україні. Студенти технічних факультетів найчастіше обирають міжнародну організацію BEST (Board of European Students of Technology, або Рада студентів технічних університетів Європи) – неприбуткову, неполітичну організацію. З 1989 року BEST забезпечує обмін знаннями та співробітництво між студентами, компаніями та університетами на теренах Європи. 94 локальні осередки BEST у 32-х країнах створюють добре організовану, сильну, молоду та інноваційну студентську мережу для того, щоб показати культурне розмаїття Європи та допомогти порозумінню між культурами. Студенти мають змогу свідомо впливати на соціальний розвиток, кооперацію та комунікацію. На жаль, у Львові участь у проектах можуть брати лише студенти НУ “Львівська політехніка”. На порталі best-lviv.org.ua можна ознайомитися з деталями організації та проектами. Ще одна, не менш популярна організація, завжди відкрита для активних і молодих – AIESEC (Association internationale des étudiants en sciences économiques et commerciales). Вона об’єднує 86 тисяч молодих людей у 124 країнах світу та співпрацює із більше ніж 2400 університетами. Понад 30 тисяч осіб щорічно набувають досвіду, працюючи керівниками проектної команди або у відділенні AIESEC у своєму місті, а також беруть участь у міжнародній програмі стажувань. Проекти, в яких можуть брати участь студенти, поділяють за категоріями: культурні (пізнання країни перебування та записи у блогах англійською, для поширення культури серед своїх знайомих та міжнародних спільнот), освітні (роль вихователя у літніх таборах, школах та на курсах), соціальні (робота в дитячих будинках, допомога людям з вадами чи літнім особам) та робота з недержавними організаціями.

Ці проекти ідеально підходять тим, хто живе за принципом: “Відпочинок – це зміна діяльності”. За 6-8 тижнів перебування в іншій країні можна багато дізнатися про її історію, культуру й навчитися нового. Досвід роботи в команді з представниками різних країн світу – неоціненний. За посиланням www.lviv.aiesec.ua можна знайти всі деталі про програми та зареєструватися. Інші можливості відкриває християнська організація – Міжнародне молодіжне братство, яка існує у майже 80 країнах. iyfusa.net – інтернет-ресурс організації, де можна ознайомитися з її діяльністю. Загалом вона покликана шукати лідерів, здатних повести майбутнє покоління. Цієї мета досягають з допомогою реалізації таборів у різних країнах. Окрім зазначених програм, є багато недовготривалих конкурсів, конференцій та просто туристичних можливостей для студентства. Завітавши на www.science-community.org можна почерпнути інформацію про майбутні події в наукових сферах.
Тож можливостей для студентів провести літо цікаво, з користю є надзвичайно багато. І кожен може знайти той варіант, який йому найбільше подобається.

Джерело:  http://www.gazeta.lviv.ua

Хто відпочиває, хто працює влітку, хто допомагає іншим у якості волонтера, хтось продовжує навчання закордоном – наразі є безліч можливостей, головне – бажання розвиватись і самовдосконалюватись!  А як ти проводищ своє літо?- поділись!!!

Залишити відповідь