Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Як підготуватися до співбесіди

Не приходь на співбесіду непідготовленим

Працівники відділу кадрів часто скаржаться на те, що більшість кандидатів дуже мало знають про компанії, в які приходять влаштовуватися на роботу. Відкрий Google і прочитай кілька статей про компанію, в якій збираєшся проходити інтерв’ю. Запам’ятай її місію, перелік продуктів і послуг, адреси філій і імена керівників вищої ланки. Зайди в розділ зв’язків з громадськістю на головному сайті компанії і роздрукуй кілька останніх прес-релізів. Вивчай їх до тих пір, поки не зможеш ясно і чітко пояснити, що відбувається в цій компанії зараз.

Підготуй відповіді на питання

Швета Хере, експерт по найму і кар’єрному росту, вважає, що в наш час знайти список найпоширеніших питань, які ставлять на співбесідах, стало дуже просто. “Дуже важливо підготувати відповіді заздалегідь — це твій перший і найголовніший крок” — каже вона.

Дізнайся, що саме шукає потенційний роботодавець

“Безумовно, мета таких питань, як «Чому ми повинні вибрати саме Вас?» — дізнатися тебе ближче. Але не забувай, що твоя відповідь стосується не тільки тебе” — каже Міріам Салпетер, тренер і автор книг Social Networking for Career Success і 100 Conversations for Career Success.

Найбільш успішні відповіді на інтерв’ю відповідають потребам роботодавця. Твої відповіді повинні демонструвати розуміння проблем і “хворих точок” компанії. Це стане великим плюсом на твою користь порівняно з іншими кваліфікованими кандидатами.

Щоб підготуватися заздалегідь, спробуй дізнатися, що саме потрібно твоєму роботодавцю. Уважно почитай опис вакансії, подивися відео про компанію на YouTube і вивчи її сторінки на Facebook і в Twitter.

Знайди себе в Google

Дізнайся, що вже знає про тебе твій потенційний роботодавець. Поглянь на себе його очима. Якщо в твоєму минулому були неприємні моменти, будь готовий пояснити, як і чому це сталося, і постарайся не займати оборонну позицію. Відповідай на питання і переведи розмову на іншу тему.

Візьми у себе інтерв’ю

Перед кожною співбесідою питай себе, «Чому я — ідеальний кандидат на цю посаду?».

“Я раджу своїм клієнтам повісити записку з питанням «Чому ми повинні вибрати саме тебе?» На дзеркало у ванній, холодильник або будь-яке інше місце, на яке вони звертатимуть увагу протягом дня,” — каже Салпетер. — “Я прошу їх відповідати самим собі вголос, кожного разу представляючи себе на інтерв’ю в новій компанії. Репетиції завжди допомагають уявити себе в кращому світлі на співбесіді”.

Спробуй зрозуміти, що робить тебе особливим і виділяє серед інших. Чи виходив ти коли-небудь за рамки службового обов’язку? Чи досягав ти коли-небудь чогось, що не змогли досягти інші? Поглянь на себе з боку і визнач у собі ті досягнення, якості та навички, якими тобі би хотілося поділитися з потенційним роботодавцем.

Практикуйся

Попроси друга, колегу або тренера допомогти тобі підготуватися до співбесіди. Будь готовий відповідати на типові питання, які часто ставлять на співбесідах, і завчасно продумай усі свої відповіді. Якщо ти все ще вчишся в університеті, запишись на прийом в центр профорієнтації і попроси їх провести для тебе пробне інтерв’ю.

Попроси, щоб твоє інтерв’ю записали на відео. Уважно вивчи запис і вислухай усі критичні зауваження в свою сторону. Не переживай, що будеш нервувати і все зіпсуєш. Буде краще, якщо ти провалишся на пробному інтерв’ю, ніж на справжній співбесіді.

Необов’язково запам’ятовувати відповіді напам’ять, але слід мати хоча би загальне уявлення про те, що ти будеш відповідати під час співбесіди. Більшість організацій використовують питання, які починаються зі слів «Розкажіть мені про випадок, коли …» і допомагають їм дізнатися тебе ближче. Коротко опиши ситуацію, розкажи, як ти її вирішив, і яких результатів домігся.

Розкажи кілька історій, які продемонструють твої досягнення і покажуть, як ти дієш у важких ситуаціях. Таке просте запитання, як «Розкажіть мені про випадок, коли Ви зробили помилку», може застати тебе зненацька, і без підготовки тобі буде дуже непросто згадати відповідну ситуацію. Запиши свої історії на листку паперу, який зможеш переглянути прямо перед інтерв’ю.

Проаналізуйте свої попередні інтерв’ю

Роби замітки після кожного інтерв’ю. Записуй, коли воно було, як довго тривало, яке враження на тебе справив менеджер по найму, які питання до тебе звернено, які відповіді ти давав, і на які питання тобі би хотілося відповісти по-іншому.

Вчися чітко формулювати свої цілі

Найпопулярніші питання на співбесідах так чи інакше стосуються або твого минулого досвіду, або твоїх цілей на майбутнє. Будь готовий сформулювати і озвучити ці цілі — і говори тільки правду. Непослідовні відповіді не викличуть довіри у роботодавця і навряд чи справлять на нього належне враження.

Налаштуйся на позитив

Пообіцяй собі давати на всі питання тільки позитивні відповіді. Навіть якщо ти знаходишся в скрутному становищі, подумай, як можна говорити про це з позитивної точки зору. У тебе завжди є вибір, і краще бачити склянку наполовину повною, ніж наполовину порожньою.

Ніколи не говори нічого поганого про своє колишнє начальство — яким би жахливим воно не було. Відповідь негативного характеру — це скоріше відображення твоїх суджень і ділових навичок, ніж особистих якостей твого колишнього шефа.

Навчися розслаблятися

І, нарешті, найголовніша порада — розслабляйся. Можна прочитати всі поради на світі про те, як підготуватися до співбесіди, але жодна з них тобі не допоможе, якщо ти не будеш вести себе природно.

Спокій і правильний настрій підвищують впевненість у собі. Роботодавці завжди гідно оцінюють розслаблених і впевнених у собі кандидатів і не люблять різких людей, які сильно себе розхвалюють. Навчися заспокоювати нерви і зосередься на тому, щоб показати, що ти — найцінніше збільшення у їхній команді.

Залишити відповідь