Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

МОН роз’яснило права мешканців гуртожитків

Міністерство освіти і науки за зверненням Української асоціації студентів – UAS розіслало на адресу керівників ВНЗ лист, який стосується прав мешканців гуртожитків.

Найважливіші пункти з цього роз’яснення: забезпечення цілодобового доступу до гуртожитку. Будь-які часові обмеження на вхід і вихід є незаконними. Чергування і інші примусові роботи студентів, безпідставне виселення – незаконні. Безпідставне проникнення до кімнат теж є незаконне.

У роз’ясненні йдеться: «Вважаємо неприпустимим встановлення вимог стосовно обов’язкового запису причини у спеціальні журнали або подання пояснювальних записок за такими фактами із подальшим їхнім розглядом адміністрацією адміністрацією ВНЗ чи іншими органами (профспілками…), оскільки такі практики є порушенням права на повагу до особистого життя…»

Микита Євстіфеєв, координатор Національного об’єднання студентських експертів з питань якості вищої освіти Української асоціації студентів, у коментарі «Студвею» розповів: «Вахтерок уже ніщо не виправить. Цей лист радше для адміністрацій – він «підказує» їм, як було б правильно врегулювати ті чи інші питання у своїх внутрішніх документах. Тому тут більше питання того, наскільки студенти та органи студентського самоврядування зможуть переконати свої адміністрації у тому, щоб приводити як офіційні правила, так і неофіційні практики у відповідність із законодавством. І цей лист – вагомий аргумент у такій дискусії».

Нагадаємо, що у Харкові студента не поселили у гуртожиток через його активну позицію.

Фото: pexels.com

Залишити відповідь