Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Як відбуватиметься ДПА молодших спеціалістів

Враховуючи численні запити викладачів та керівників закладів освіти щодо проведення у 2018 році державної підсумкової атестації студентівякі здобувають освітньокваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста з одночасним завершенням здобуття повної загальної середньої освіти Інститут модернізації змісту освіти надає роз’яснення щодо проведення іспитів.

Наказом МОН від 22 серпня 2017 року № 1224 затверджено Положення про державну підсумкову атестацію студентів, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста з одночасним завершенням здобуття повної загальної середньої освіти, а також скасовано наказ МОН від 07 липня 2010 року № 675 «Про затвердження Положення про ДПА з предметів загальноосвітньої підготовки у ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації, які здійснюють підготовку кадрів на основі базової загальної середньої освіти».

Новим Положенням визначається порядок проведення державної підсумкової атестації студентів, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста з одночасним завершенням здобуття повної загальної середньої освіти, що проводиться відповідно до Законів України «Про освіту»«Про загальну середню освіту»«Про вищу освіту».

Атестація проводиться у формі зовнішнього незалежного оцінювання або в навчальному закладі в письмовій формі.

1. Атестація у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

У 2018 році атестація у формі зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання студентів з української мови і літератури є обов’язковою (наказ МОН від 31.07.17 № 1103), крім випадків, зазначених у підпунктах 1-4 пункту 1 розділу ІІІ Положення, затвердженого наказом МОН від 22.08.2017 року № 1224.

Студенти, які зазначені у підпунктах 1-4 пункту 1 розділу ІІІ Положення проходять атестацію у закладі освіти.

Результати виконання завдань № 1-38 частини «українська мова» та № 58 частини «Власне висловлювання» зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури (українська мова) зараховуються як результати державної підсумкової атестації з предмета «українська мова» за освітній рівень повної загальної середньої освіти для студентів вищих навчальних закладів, які в 2018 році здобудуть повну загальну середню освіту (наказ МОН від 31.07.17 № 1103 п. 2 підп. 6).

З решти предметів атестація у 2018 році проводиться у закладі освіти у письмовій формі.

Атестація у формі зовнішнього незалежного оцінювання проводиться у строки, які щороку встановлюються Міністерством освіти і науки України. Заклади освіти забезпечують своєчасне завершення вивчення студентами загальноосвітніх предметів.

Наказом Міністерства освіти і науки України від 19 вересня 2017 року № 1287 затверджено календарний план підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2018 році.

Зовнішнє незалежне оцінювання з української мови і літератури проводитиметься 24травня 2018 року. Реєстрація осіб для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні триватиме з 6 лютого до 19 березня 2018 року. Результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури будуть оголошені до 15 червня.

Порядок проведення атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання визначається Порядком проведення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, затвердженим наказом МОН від 10 січня 2017 р. № 25, зареєстрованим у Мінюсті України 27 січня 2017 року за № 118/29986.

З метою організованого проведення у 2018 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, Міністерство освіти і науки наказом від 19.09.17 № 1283 зобов’язало Український центр оцінювання якості освіти здійснити розроблення завдань для сертифікаційних робіт зовнішнього незалежного оцінювання 2018 у формі предметних тестів з предметів, вказаних в додатку до наказу МОН від 31 липня 2017 року № 1103, в т.ч. з української мови і літератури (наказ МОН від 19.09.17 № 1283).

2. Атестація у закладі освіти.

Перелік навчальних предметів державної підсумкової атестації за повну загальну середню освіту, а також форми її проведення у 2018 році буде затверджено Міністерством додатково.

Перелік навчальних предметів, з яких проводиться державна підсумкова атестація у закладі освіти, визначає заклад освіти відповідно до переліку, затвердженому Міністерством. Зміст і терміни проведення атестації в навчальному закладі затверджуються керівником навчального закладу.

Зміст програм державної підсумкової атестації у навчальному закладі та зовнішнього незалежного оцінювання однаковий і відповідає стандартам повної загальної середньої освіти.

Результати атестації оцінюються за 12-бальною шкалою відповідно до Критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти, затверджених наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 13 квітня 2011 року № 329, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11 травня 2011 року за № 566/19304 та Орієнтовних вимог до оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти з предметів інваріантної складової навчального плану, затверджених наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 30 серпня 2011 року № 996.

Оцінки за атестацію заносяться до протоколу державної підсумкової атестації (у разі її проведення у закладі освіти) за формою, яка наведена у додатку до Положення, а також виставляються у додаток до атестата про повну загальну середню освіту, форма якого затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2015 року № 645 «Про документи про загальну середню та професійно-технічну освіту державного зразка і додатки до них».

Підсумкові бали з предметів виставляються у додаток до атестата про повну загальну середню освіту на підставі семестрових балів незалежно від результатів атестації. Бали за атестацію виставляються у додаток окремо.

Студенти, які одержали під час атестації один, два, три бали відраховуються з навчального закладу з видачею атестату про повну загальну середню освіту. Такі особи мають право вступу до професійного (професійно-технічного) закладу освіти.

Враховуючи вищезазначене, рекомендуємо керівникам закладів освіти внести зміни до навчальних планів щодо проведення державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури, провести роз’яснювальну роботу серед студентів ІІ курсів щодо порядку та особливостей проведення в 2018 році зовнішнього незалежного оцінювання, використання результатів зовнішнього незалежного оцінювання під час вступу до вищого навчального закладу, терміну дії сертифікату (2 роки) і зарахування його результатів як оцінок за державну підсумкову атестацію за освітній рівень повної загальної середньої освіти; викладачам української мови і літератури своєчасно закінчити вивчення предметів української мови і української літератури, провести консультації з підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання, організувати реєстрацію учасників зовнішнього незалежного оцінювання та їх участь у пробному тестуванні.

Предметним (цикловим) комісіям філологічних дисциплін внести зміни до навчальних програм, узгоджуючи їх з програмами зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженими наказом МОНУ від 03 лютого 2016 року № 77.

Якщо відповідно до чинного у 2016/2017 навчальному році «Положення про державну підсумкову атестацію з предметів загальноосвітньої підготовки у ВНЗ І-ІІ р.а., які здійснюють підготовку кадрів на основі базової загальної середньої освіти», затвердженого наказом МОНУ від 07 липня 2010 року № 675, заклади освіти провели державну підсумкову атестацію з предмету «українська мова» на першому курсі у ІІ семестрі 2017 року, що оформлено протоколом державної підсумкової атестації, державна підсумкова атестація з української мови у формі зовнішнього незалежного оцінювання не проводиться, у додаток до атестату виставляються оцінки, отримані на державній підсумковій атестації у 2016/2017 навчальному році, якщо ж з української літератури – державна підсумкова атестація у формі зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури проводиться, причому українську літературу можна вважати третім предметом за вибором закладу освіти, з якого проведена державна підсумкова атестація у 2016/2017 навчальному році.

Водночас, слід зазначити, що для студентівякі в 2017/2018 навчальному році навчаються на ІІ курсі училищтехнікумів і коледжів на основі базової загальної середньої освіти,при вступі до вишів для здобуття наступного після освітньокваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста рівня вищої освіти планується запровадження зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури як вступного іспиту.

Зазначені студенти, які виявлять бажання вступати до вишів після здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, матимуть обов’язково проходити зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури в рік вступу до вишів або використати сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року.

Складено на підставі листа ІМЗО № 21.1/10-2325 від 20 жовтня 2017 року

Залишити відповідь