Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

#Experto #Crede #Довіряй #Досвідченому

Інтервю з практичним психологом УДПУ Катериною Стрільчук.

Сьогодні я вперше прийшла до психолога. Ні, психологічних проблем у мене немає! Я не страждаю через нерозділене кохання, навчаюсь без труднощів, слово «депресія» мені не відоме. Я просто захотіла поспілкуватись з людиною, яка щодня допомагає студентам нашого університету: вселяє у їхні юні душі віру у свої сили, вчить долати життєві перешкоди з гідністю. А про що конкретно ми говорили з Катериною Іванівною ви зараз дізнаєтесь.

  • Коли Ви вперше усвідомили, що хочете присвятити своє життя допомозі іншим людям?

Давно. Ще у школі! Коли подруги, знайомі почали просити моїх порад, тоді я зрозуміла : допомагати людям – це щось близьке для мене, це призначення мого життя. У 2010 році я закінчила навчання у школі. Вступила на факультет соціальної та психологічної освіти УДПУ. Вибір професії, на мою думку, одне з найважливіших  рішень у житті кожної людини. Варто гарненько обдумати, яка справа варта того, щоб працювати від 8 годин ранку і до пізнього вечора. Для мене такою роботою є МОЯ РОБОТА. Насправді, я не перестаю бути психологом, коли закінчується робочий день. Я психолог 24 години на добу.

«Цінність людини визначається не тим, стільки інших у неї закохано, а як багато любові у її серденьку»

  • З якими проблемами студенти звертаються найчастіше?

Найчастіше я допомагаю студентам, які пережили якість трагічні випадки: смерть близьких, хворобу. Приходять і ті, кому важко адаптуватися в університеті, звикнути до нового середовища. Нещодавно я мала справу з першокурсницею, яку от-от мали відрахувати від навчання. Зустрілися декілька разів. Поговорили. Тепер вона навчається успішно, а головне – з ентузіазмом. Я впевнена, що в неї все буде добре. Жодні життєві негаразди не повинні впливати на навчання, кар’єру, бажання жити. Все можна пережити і стати після цього ще сильнішим. Кожна проблема – це можливість зрозуміти себе справжнього. У всякому разі, треба так думати.

«Все можна пережити і стати після цього ще сильнішим. Кожна проблема – це можливість зрозуміти себе справжнього»

  • А запити щодо нерозділеного кохання…Були такі випадки?

Не так часто, але були. Тоді я радила зайнятись самовдосконаленням. Замість того, щоб писати журливі листи ЙОМУ чи ЇЙ, краще почати вчити французьку мову, зайнятися спортом або писати вірші. Цінність людини визначається не тим, стільки інших у неї закохано, а як багато любові у її серденьку.

  • Чи підтримуєте Ви зв’язок з тими, кому допомогли? Цікавитеся, як у них ідуть справи після зустрічі з Вами?

Звичайно ж! Ми стаємо близькими людьми! Постійно стежу,чи все у них благополучно. Коли щось помічаю, то призначаю зустріч сама.

«Коли людина відкриває своє серце психологу, вона стає відритою книгою для інших»

  • Чи звертався до Вас по допомогу хтось із викладачів?

Звертався! Хоча…це велика рідкість. Викладачі більш загартовані. А може вони просто соромляться. Хто зна)

  • Яким повинен бути «справжній» психолог на Вашу думку?

ПСИХОЛОГ має працювати ДЛЯ ЛЮДЕЙ. Я щиросердно у це вірю. ОТ ДОПОМОЖУ КОМУСЬ І ВІДЧУВАЮ, що ДЕНЬ МИНУВ НЕ ДАРМА. Я обожнюю працювати зі студентами. Вони такі щирі, енергійні, в чомусь наївні! Місія психолога – просвітлювати душі, пробуджувати у серцях віру у добро, милосердя, любов. Коли людина відкриває своє серце психологу, вона стає відритою книгою для інших. І це прекрасно!

Не замовчуйте власні проблеми!

Не соромтесь, звертайтесь до фахівців, що готові стати вам друзями.

У невимушеній атмосфері за філіжанкою кави/чаю з солодощами ви зможете обговорити усі свої проблеми та виказати власні жалі…

Практичний психолог Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини здійснює свою роботу за такими напрямками:

  1. Психодіагностична робота (групова та індивідуальна);
  2. Консультативна робота;
  3. Корекційно-відновлювальна та розвиваюча робота;
  4. Психологічна просвіта;
  5. Організаційно-методична робота.

Упродовж навчального року зі студентами та професорсько-викладацьким складом університету психолог застосовує різноманітні форми психологічної роботи: проводить діагностичні обстеження різного спрямування, корекційно-відновлювальні та розвиваючі заняття, психокорекційні тренінги, індивідуальні консультації за зверненням та за потреби. Це дозволяє ефективніше допомагати студентам у вирішенні їхніх проблем, налагодженні стосунків з батьками та викладачами. Психолог приймає в офісі студентської ради УДПУ.

 

Контактна інформація:

вул. Садова, 2

тел.: (04744)  3-45-67

email: ketrin002@gmail.com

Розмову вела кореспондент Прес-центру СтудTV – Олександра Смілянець

Залишити відповідь