Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Перевестись на бюджет: FAQ

Розподіл місць при вступі не завжди дає нам омріяне бюджетне місце. Подекуди до нього бракує якихось півбала, а інколи місце пропонують не там, де хочеться вчитися. Та це можна виправити. Як перевестися на бюджет під час навчання, ми дізналися самі й розпитали Микиту Андрєєва, члена Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Чим регулюється переведення на бюджет?

Переведення з однієї форми навчання на іншу регулюється Положенням МОН України та Законом України «Про вищу освіту», але тільки в загальних рисах. Детальніше все описано у внутрішніх документах університетів, які можна знайти на офіційних сайтах вишів або попросити в деканаті. Наприклад, у Положенні КПІ є опис процедури, перелік необхідних для цього документів та інші подробиці.

Коли це можливо?

Лише коли з’явиться вільне бюджетне місце. Щодо часу, то теоретично будь-коли, але законодавством рекомендовано здійснювати переведення під час літніх чи зимових канікул.

Хто може перевестися на бюджет?

Чинне законодавство не встановлює ніяких умов чи обмежень, тому перевестися може будь-хто й будь-коли. Зазвичай переводять студентів, які мають найвищий навчальний рейтинг серед контрактників, але не завжди. Можуть ураховувати громадську діяльність, соціальне становище, рекомендації деканату й інші фактори.

Найвищий рейтинг також може враховуватися по-різному: або за останній семестр, або за весь період навчання.

Що потрібно для переведення?

Написати заяву на ім’я керівника вищого навчального закладу.

Керівник приймає рішення одноосібно?

Ні, окрім керівника ВНЗ, рішення про переведення студента має погодити орган студентського самоврядування. У кожному університеті він зветься по-різному: студентська рада, колегія, парламент тощо.

Мені можуть відмовити?

Так, можуть. Наприклад, коли є декілька претендентів на вакантне місце й один з них має більше причин бути на бюджеті, то всім іншим відмовлять. Сукупність обставин, відповідно до яких переводять студентів на бюджет, доволі суб’єктивна. Згідно з законом, це вирішують на власний розсуд керівник та орган студентського самоврядування, але на практиці – часто лише керівник.

Я вважаю, що мені відмовили неправомірно. Що робити?

На жаль, таке дійсно трапляється. Можна спробувати оскаржити відмову в суді, однак лише тоді, коли є об’єктивні й придатні для доведення обставини, які свідчать про неправомірне рішення керівника ВНЗ. Наприклад, коли замість тебе перевели студента, який є родичем керівника, чи когось зі співробітників, хоча в тебе був вищий рейтинг та більше соціальної активності.

Коли мене перевели, про що варто знати?

Тепер законодавством встановлено, що за бюджетний кошт можна здобути лише одну освіту певного освітнього ступеня. Тож після переведення ти втратиш змогу ще раз здобути освіту на цьому ж рівні навчання (бакалаврат, магістратура) безкоштовно.

Я можу перевестися на бюджет тільки у своєму університеті?

Ні, теоретично ти можеш перевестися до будь-якого університету, коли там є вакантне бюджетне місце. Але на практиці складно так влучно підібрати момент, щоб його не встигли зайняти студенти того вишу. Утім, можеш подумати про переведення до іншого університету на контракт.

Джерело: http://studway.com.ua/perevestisya-2/

Залишити відповідь