Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Щоденник замість смартфона: переваги планування на папері.

У Японії і Китаю може бути репутація технологічно розвинутих країн, але вести замітки і списки справ на папері — давня традиція в Азії. За останні кілька років там помітно зріс продаж паперових щоденників.

На Заході цю тенденцію все активніше освоює молодь. Деякі прихильники культури пера і паперу так завзято їх використовують, що публікують відео, які розповідають світу про те, як вони ведуть свої щоденники. Навіть деякі мої колеги з Fast Company стали прихильниками планування на папері.

Анджала Хосла, редактор Fast Company Digital, говорить: “Я повернувся до своєї паперової системи записів після року користування цифровою. Я все ж координую свої зустрічі через Google Календар, але при цьому дублюю зустрічі в маленькій записній книжці. Я віддаю перевагу своїй паперовій системі по ряду причин. Вона дозволяє мені відпочити від постійної роботи за монітором. Також це дає мені можливість жити сьогоденням і планувати свої дні зі змістом. Я відчуваю задоволення, коли я фізично відмічаю якийсь елемент зі свого списку”.

Я чув, що багато людей не користуються програмами для планування, а віддають перевагу паперовим органайзерам. Я читав, що найкращий спосіб запам’ятати речі — це записати їх вручну. Тому я вирішив відмовитися від додатків для планування і спробувати обійтися без них два тижні. Я не відключав свій смартфон повністю, як робив це в минулому (тільки щоб усвідомити, що не можу жити без нього). Цього разу я припинив використовувати календар, замітки і нагадування на iPhone та комп’ютері, замінивши їх простим щотижневим планувальником за 7 доларів. І ось що я зрозумів.

Планувати і запам’ятовувати легко

Я зазвичай використовую три додатки на iPhone і Mac для організації та планування життя: нагадування, замітки і календар. Всі працюють виключно добре, що дозволяє швидко і легко відзначати важливі моменти і дати, записувати нотатки та іншу інформацію. Спочатку я думав, що ручка і папір підходитимуть гірше для планування. Адже, врешті-решт, мій планувальник НЕ подасть сигнал за 30 хвилин до наступної зустрічі.

Проте, я зрозумів, що після кількох днів використання паперового планувальника мені більше не потрібні ці повідомлення. Фізична дія — перегортання вперед і назад сторінки щоденника на тиждень вперед, — здавалося, вплинула на мою пам’ять, полегшуючи запам’ятовування послідовності і часу майбутніх подій.

Мої замітки стали більш деталізованими

Я помітив, що роблю набагато більш докладні замітки в своєму планувальнику, ніж в смартфоні. Я цього не очікував, але як тільки я почав писати замітки про зустрічі від руки, у мене в голові стало з’являтися більше ідей, що мають відношення до зустрічі або предмету обговорення.

Як виявилось, написання заміток про зустрічі в паперовому щоденнику замість введення їх на сенсорній клавіатурі спростило фокусування і екстраполювання моїх думок.

Було складно запам’ятати, що щоденник потрібно брати з собою

Це не означає, що використання паперового щоденника пройшло зовсім легко. Кілька разів я забував взяти його з собою. Я не забував перевіряти, чи лежить смартфон в кишені, а ось звикнути до того, що органайзер і замітки тепер знаходяться в іншому місці, було непросто. Це невелика скарга, але не єдина.

Також я часто придумую ідеї для публікацій або обмірковую важливі моменти майбутньої зустрічі під час ходьби. Смартфон дозволяє легко записувати ці замітки. У більшості випадків я можу просто диктувати нову замітку в смартфон, і мені навіть не потрібно зупинятися і дивитися на екран, щоб записати її. У випадку з паперовим щоденником доводилося шукати ручку і писати замітки, стоячи посеред тротуару в жвавому міському кварталі.

Записки минулого

Записи про зустрічі і нагадування в різних додатках на смартфоні, як правило, довго не зберігаються. Як тільки зустріч закінчується, я зазвичай видаляю її з календаря. Так само я роблю і з примітками або нагадуваннями. Це акуратний спосіб упорядкувати речі в цифровому пристрої.

З паперовим щоденником, навпаки, я знаходжу приємним переглядати свої дії за останні два тижні, хоча я і викреслив з нього кілька зустрічей. Цим паперовий планувальник відрізняється від додатків. Це не просто передбачення майбутнього, а й звіт про минуле. І є щось цікаве в тому, що можна переглянути, скільки всього ви зробили.

Залишити відповідь