Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Народні звичаї на Івана Купала: ворожіння, обряди, обереги

Івана Купала – народне свято східних слов’ян, присвячений літнього сонцестояння і найвищого розквіту природи і що відзначається 7 липня. За часом проведення збігається з християнським святом Різдва Іоанна Предтечі.

ОБРЯДИ

Обряд на здоров’я. Якщо ви погано себе почуваєте (або хворіли протягом року і хочете, щоб здоров’я було міцним), потрібно рано вранці встати, роздягнутися і покувиркаться в траві з росою. Якщо соромитеся, можна просто босими ногами походити по траві – ефект теж буде.

Обряд на залучення грошей. Вам знадобляться всі гроші, які є у вашому домі. Пошукайте і дістаньте купюри, звідки тільки можна: з гаманця, заначки, кишень і інших місць зберігання. На ніч покладіть всі грошики в одне місце поруч з собою і лягайте спати. На наступний ранок, не встаючи з ліжка, візьміть гроші в руки і починайте їх перераховувати. Вважайте їх, як можна довше, перераховуючи знову і знову, щоб купюри миготіли у вас в руках – хвилин 30. Після цього в вашому домі завжди будуть водитися гроші.

Обряд на удачу у всіх справах. Необхідно взяти невеликий новий відріз червоної тканини, бажано натуральної (шерсть, льон, бавовна). Розрізати тканину на 12 стрічок і написати на кожній стрічці з одного боку своє ім’я (або ім’я людини, якій залучаєте удачу), а з іншого боку – ті починання або сферу життя, в яку хочете залучити енергію удачі. Наприклад: удача в торгівлі, удача в любові, удача в роботі, удача у відкритті нового справи, удача на переговорах з партнерами, удача в поїздках і подорожах … Потім на дереві (бажано, березі) зав’яжіть свої 12 стрічок на гілках. Зав’язуючи кожну стрічку, скажіть три рази вголос те, що на ній написано. На наступний день стрічки потрібно зняти і заховати в затишне місце.

ОБЕРЕГИ

Головна сировина для найсильніших оберегів – це трави. У цю пору вони стають особливо цілющими, дають здоров’я і життєву енергію, захищають від негативу. Їх збирають, сушать і користуються ними весь рік. Причому чудодійними стають все трави, не тільки папороть. Потрібно знати, які трави збирати, тому що різні трави – для різних оберегів. Є повір’я, що якщо рвати без потреби квіти, то випаде волосся. Збирати трави краще на сході сонця або опівночі. Обов’язково в гарному настрої і з добрими думками.

На Купала магічну силу знаходять все трави, навіть самі часто зустрічаються. Наприклад, подорожник. Зберіть його і покладіть біля ліжка. Це відмінний оберіг любові і гармонії в родині. А ще за допомогою подорожника дівчата ворожать на судженого – кладуть під подушку зі словами «Живеш при дорозі, бачиш малого і старого, вкажи мого нареченого!» – і він присниться.

Дуже добре, якщо ви зберете полин – з неї на Купала здавна плели вінки і вішали над дверима, від псування і злих духів. Це потужний оберіг, що надає сили і сміливості. Дуже поганою прикметою вважалося, якщо такий вінок падав зі свого місця – значить, хтось бажає вам зла. Потрібно бути насторожі – і недоброзичливець обов’язково себе проявить. Є у полину і інша властивість (особливо в цей магічний день): якщо легенько «хльоснути» гілочкою по плечу хлопця, який подобається, це допоможе залучити його любов.

Вагітні жінки збирають такі трави: кропиву, ромашку, чебрець, череду, любисток і полин. Коли дитина народиться, у мами вже будуть купальські заговорені трави, наповнені родової силою і енергетикою. З них заварювали чай, наполягали його і додавали в купіль. Так з найперших днів мама допомагала знайти здоров’я малюкові. Якщо продовжити купати дівчинку, використовуючи купальські трави до трьох років, вона виросте красунею, яку будуть любити всі навколишні.

ВОРОЖІННЯ

Треба зібрати по стеблинки з куща з круглим листям, за кількістю членів сім’ї. Чия травинка простоїть довше (без води), той зможе похвалитися відмінним здоров’ям. Чия раніше зів’яне – у того можливі застуди, треба себе берегти!

Ворожіння на любов. Для тих, у кого є пара. У широку, але неглибоку ємність слід налити води. Киньте на її поверхню пару суцвіть ромашки. Якщо квітки рушать один від одного – можлива сварка, якщо ж будуть поряд знаходитися – любов і згода не залишать вас, сім’я буде міцною.

Ворожіння на виконання бажання. У широку і глибоку миску наливають воду. На заході сонця пошепки говорять своє бажання і кидають невеликий камінчик. Якщо число кіл на воді парне – виповниться цього року, якщо непарна – доведеться ще почекати.

Залишити відповідь