Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Досить приймати неправильні рішення або Як вчинити правильно, якщо ви голодні, сердиті, самотні або втомилися

У середньому людина щодня приймає близько 35 000 рішень — від вибору одягу до вибору місця, на якому сидіти під час зборів. Ми приймаємо по 200 рішень щодня тільки про їжу.

Але дослідження показують, що всі ці рішення можуть морально і фізично виснажувати нас. Хоча ідея сили волі як кінцевого ресурсу зараз оскаржується психологами, все одно зрозуміло, що у нас обмежений запас щоденної енергії, який залежить від адекватного відпочинку і харчування. Коли ці резервуари виснажені, наша здатність приймати правильні рішення може погіршитися, що призводить до імпульсивних покупок, прогулювання спортзалу або надмірної реакції на легке роздратування.

Показовий приклад: голодні судді проводять засідання по-різному. В одному дослідженні було встановлено, що відсоток сприятливих рішень суддів був найвищим вранці і неухильно знижувався до кінця дня. Чому? Судді втомлювалися від прийняття рішень і потребували перерви для підзарядки. Після обідньої перерви ймовірність успішного вирішення знову підскакує, але знову падає до кінця дня.

Таким чином, суть прийняття більш правильних рішень полягає в тому, щоб з’ясувати, як управляти своїми внутрішніми ресурсами і визнати свої межі. Ось один з найпотужніших інструментів вирішення проблеми втоми.

Зробіть перерву

Визнання того, що наші можливості не безмежні, дається нам нелегко. Замість цього ми залишаємося включеними в роботу і зайнятими, заперечуємо потребу у відновленні. Це пояснюється тим, що втома від прийняття рішень істотно знижує нашу здатність до самоконтролю. Ми не в силах розпізнати симптоми, які говорять, що нам потрібна перерва.

Рекомендується використовувати систему з чотирьох питань для самостійної оцінки свого стану, щоб розпізнавати, коли ми найбільш уразливі для прийняття поганих рішень. Це означає, що потрібно регулярно зупинятися і питати себе:

Чи голодні ви?

Чи сердиті ви?

Чи самотньо вам?

Чи втомилися ви?

Ця схема враховує основні потреби, які жорстко пов’язані з нашою біологією. Зіткнувшись з однією з цих проблем, ви, швидше за все, негативно відреагуєте на подразники і приймете погані рішення. Але цей інструмент допоможе вам краще піклуватися про себе і контролювати свої реакції — в особистих відносинах або в бізнесі.

Якщо ви голодні

Як показують дослідження, низький рівень цукру в крові може ініціювати тривогу і панічні симптоми, тому не пропускайте прийоми їжі, не проводьте надто довгий час без їжі. Якщо ви зрозуміли, що голодні, зробіть паузу і перекусіть, перш ніж випадково надішлете різкий лист своєму босові.

Якщо ви гніваєтеся

Хоча гнів і незручний, це нормальна людська емоція, і важливо вміти конструктивно справлятися з нею. Дослідження показують, що випускання пари приносить більше шкоди, ніж користі, тому подумайте двічі, перш ніж вихлюпувати своє обурення в Twitter або демонстративно ляскати дверима, щоб показати своєму партнеру, що ви сердиті. Проте, стримувати роздратування або ігнорувати його теж не варто. Замість цього спробуйте вести щоденник, практикуйте поступове розслаблення, вправляйтеся в усвідомленості, щоб повернути собі контроль над ситуацією.

Якщо вам самотньо

Відчуття знедоленої людини, нерозуміння і самотність може привести до самоізоляції і самоусунення. Людині необхідна взаємодія, щоб вижити, тому важливо задовольняти соціальні потреби, навіть якщо ви сором’язливі або замкнуті. Якщо ви зловите себе на межі емоційного або імпульсивного рішення, можливо, саме самотність — а не логіка — керує вами. Зателефонуйте комусь, змусьте себе піти в книжковий клуб або запросіть колегу випити кави, перш ніж повернутися до справ. У вас буде набагато більше шансів зробити правильний вибір, якщо ваші емоційні резерви заповнені.

Якщо ви втомилися

Позиціонування себе як “дуже зайнятої людини” стало способом викликати повагу, але жити в стані постійного виснаження нераціонально. Виділіть у своєму графіку час для адекватного відпочинку і відновлення, а також дотримуйтесь режиму сну. Якщо технології негативно впливають на ваше самопочуття, подумайте про цифрову детоксикацію.

Зробіть цю систему звичною

Одна з проблем цієї системи полягає в тому, що вам потрібно використовувати її найбільше тоді, коли ви не в настрої це зробити. Ось чому я включила її в свій режим і повсякденні практики, які я називаю своїм особистим плановим сервісним обслуговуванням. Вони включають:

Виділення 15-хвилинного буферу між усіма завданнями, щоб дати собі час на розслаблення і відновлення, якщо потрібно.

Їсти одне і те ж кожен день, щоб знизити втому від прийняття рішень. Називайте мене нудною, але це допомагає мені направляти більше енергії на творчі проекти.

Щоб запобігти виникненню почуття самотності від роботи наодинці, в кінці дня я планую діяльність, яка пов’язана з перебуванням в середовищі інших людей. Можна піти на якийсь захід, зайнятися йогою або просто попрацювати кілька годин в кафе.

Наступного разу, коли ви відчуєте себе пригніченими, замотаними, засмученими або збитими з пантелику, спробуйте поставити собі ці питання. Ви здивуєтеся, як швидко ваші проблеми вирішаться після перекусу.

Автор: Мелоді Вайлдинг

Залишити відповідь