Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Ви потрапили у стипендіальну комісію. Що робити?

Зібрали кілька порад.

Якщо ваша стипендіальна комісія створена відповідно до Постанови Кабміну, то 50% її членів мають бути студенти, обрані самими студентами.

1. Перевірте, який кворум (мінімальна кількість присутніх) необхідна для роботи комісії. Це має бути встановлено у Положенні про стипендіальну комісію, яке затверджується Вченою радою ВНЗ. Ми б порекомендували встановити цей показник на рівні близько 75%. Тобто для початку засідання стипендіальної комісії необхідно, щоб не менше 75% її учасників були присутні. Чому саме так? Наприклад, за умови кворуму 50% засідання можуть проходити, якщо на них приходять всі представники адміністрації і один студент.

2. Час і місце проведення засідання. Переконайтесь, що засідання стипендіальної комісії не будуть відбуватись в той же час, коли у студентів-членів комісії є пари. А також спробуйте проводити комісії у корпусі, до якого всім буде зручно добиратись. Дізнайтеся, хто відповідає за оповіщення членів комісії про засідання і переконайтеся, що у цієї людини є ваші контакти, за якими ви зможете оперативно реагувати.

3. Однаковий рейтинг у кількох студентів. Що робити в ситуаціях, коли кілька студентів мають однаковий рейтинг, але ви не можете надати стипендію всім? Існує загроза, що адміністрація захоче не виплачувати стипендію усім студентам з конфліктним балом. Якщо такі ситуації одиничні, переконуйте комісію розглядати у режимі case-by-case (кожен випадок окремо). Якщо ситуація стає типовою, слід виробити певні додаткові критерії: наприклад, у разі рівного балу віддавати перевагу студентам із вищими балами з профільних предметів або з науковими здобутками тощо.

4. Дізнайтесь, яке визначення поняття «академічна заборгованість» (aka «невиконання навчального плану») діє у вашому університеті. В умовах автономії вищі навчальні заклади самі визначають, чим є неуспішність для студентів, враховуючи особливості ВНЗ.

5. Висвітлюйте діяльність стипендіальної комісії. Наприклад, через соціальні мережі. Водночас пам’ятайте, що певні деталі, які стосуються тих чи інших студентів, особливо під час призначення соціальних стипендій (інвалідність, статус сироти тощо) бажано не розголошувати. Однак принципові рішення, що приймаються комісією, не мають залишатися таємницею.

Пам’ятайте, що вас відправили до комісії щоб захищати права студентів, а квота у 50% встановлена, щоб ви могли не просто впливати на процес її роботи, а приймати будь-які рішення всупереч бажанню адміністрації – адже у вас є гарантована більшість. Ваші стипендії – це кошти платників податків, звичайних людей, як ми з вами, тож треба слідкувати, щоб їх використовували за призначенням для найкращих студентів.

 

Залишити відповідь