Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Новини

МИ ЧУЄМО ТЕБЕ, КОБЗАРЮ, КРІЗЬ СТОЛІТТЯ

В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам’ятає і шанує людство. У перші березневі дні ми згадуємо великого сина нашого народу – Тараса Шевченка. В цьому році минає 207 років з дня народження поета, проте і нині живе під сонцем України віще і невмируще Кобзареве слово.

Спадок, який створив Тарас Шевченко понад 2 століття тому і сьогодні є джерелом натхнення для багатьох сучасників. Ймовірно, що і сам поет навряд чи міг уявити, що через двісті років він стане сучасним кумиром, по всьому світу тисячі українців вшановуватимуть його пам’ять, а його твори лунатимуть по-новому.

Слід не забувати, що Тарас Шевченко був відомий не лише як поет, але і як талановитий художник. Його спадщина складається з пейзажів, графічних робіт, автопортретів, офортів та налічує понад тисячу мистецьких творів.

У ці дні в Уманському державного педагогічного університету імені Павла Тичини проходять тематичні виставки (читальних залах та бібліотеці), онлайн-читання поетичних та прозових творів Т. Шевченка, виготовлення стіннівок, презентації поезій Кобзаря українською та іншими мовами. Відбулися онлайн перегляди та обговорення документальних фільмів про великого Кобзаря, віртуальні екскурсійні тури музеями, музичні антракти.

Пошана і вдячність наповнюють серця усього людства, бо Тарас Шевченко – не тільки співець України, він митець на всі віки для всіх людей на землі. Ми пишаємось тим, що він – наш земляк, прагнемо бути достойними його нащадками.

Дух Шевченка і нині тримає нас! Вогонь душі поета запалює у серцях українців Віру, Надію та Любов до рідної землі.