Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

ВСТУПНИКУ! СІЛЬСЬКИЙ КОЕФІЦІЄНТ: ПОДРОБИЦІ НОВОВВЕДЕННЯ

Ще торік Міносвіти вирішило повернути пільги абітурієнтам із села, які були скасовані декілька років тому. Мовляв, таким чином вдасться вирівняти права всіх вступників — і сільських, і міських. Однак у деяких абітурієнтів така практика викликала багато обурень. Тож цьогоріч освітяни удосконалили правила отримання сільського коефіцієнта. Докладніше про це розповідає Наталія Матківська, керівниця освітнього напряму Громадянської мережі “Опора”, та Микола Скиба, експерт напрямку “Освіта” “Українського інституту майбутнього” (UIF).

Які пільги передбачає сільський коефіцієнт цьогоріч?

–  Коефіцієнт дорівнюватиме 1,02. Тобто на нього множитимуть конкурсний бал учасника ЗНО. А для вступників на аграрні спеціальності коефіцієнт становитиме 1,05.   Сільський коефіцієнт абсолютно доречний. Адже, враховуючи якість освіти у сільських школах, це добра компенсація нерівних можливостей дітей з міста і з села. У сільських школах особливо багато проблем з матеріально-технічним забезпеченням. Це також впливає на рівень знань. За кордоном при вступі у виш також є пільги для дітей, які живуть у селі.

Чи усі діти, які закінчать сільську школу, матимуть право на СК?

– Цього року ним можуть скористатися вступники, які зареєстровані у селах не менш як два роки та які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту в школах, що розташовані на території сіл. А от на селища міського типу сільський коефіцієнт не поширюється.

Чи багатьом випускникам допоміг цей коефіцієнт?

  • Минула вступна кампанія показала, що приблизно 800 осіб були зараховані саме завдяки цьому коефіцієнту. Всі інші випускники, які також скористалися цим коефіцієнтом, могли обійтися без нього, бо й так набрали високий бал на ЗНО.

Як скористатися СК?

  • Вступники подають заяву на вступ у виш в електронній формі на сайті http://ez.osvitavsim.org.ua.При заповненні цієї форми претендентам на СК слід також завантажити довідку про реєстрацію місця проживання. Якщо терміни відповідають вимогам, то сільський коефіцієнт буде враховано при вступі. Читайте більше тут: http://expres.ua/news/2018/06/19/298638-silskyy-koeficiyent-vstupnykiv-usi-podrobyci-novovvedennya

Інформація для абітурієнта УДПУ  https://udpu.edu.ua/vstup

 

Залишити відповідь