Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

НІЯКИХ РІШЕНЬ ДЛЯ МОЛОДІ БЕЗ МОЛОДІ!

Як надихнути молодь бути активними учасниками життя своїх громад, щоб у процесі децентралізації її думка не залишилася поза увагою? Залучення молодих людей до процесу державотворення в умовах реформ, які сьогодні впроваджуються в Україні, має вирішальне значення для успішного розвитку об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Громада, де чути голос молоді – має майбутнє! За результатами соціологічного дослідження 62% молодих людей хочуть жити в Україні, 56% – позитивно ставляться до реформи децентралізації, 52% – готові особисто брати участь у житті своєї громади.

“Одним із пріоритетів для нас сьогодні є створення механізмів та умов для залучення молодих людей до процесу прийняття рішень на місцевому рівні. Цьому питанню цього року будуть присвячені парламентські слухання. Сподіваюсь, що ті громади, які взяли участь у проекті зможуть поділитися своїм досвідом у парламенті”, – зауважив заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема.

І загалом, за словами Олександра Яреми, напрямок Міністерства молоді та спорту нерозривно пов’язаний із процесом інтеграції України в європейську спільноту – запровадження у молодіжній політиці нормативів, норм, практик, які існують на сьогодні в європейських країнах.  Тому надзвичайно важливим напрямком він вважає створення інструментів громадянської освіти. Він розповів, що Міністерство взяло курс на реформи і завдяки ним планує до 2020 року досягнути таких індикаторів ефективності:  50 наметових полів для проведення літніх таборів, 4000 навчених кваліфікованих молодіжних працівників, 50 000 молодих людей пройдуть профорієнтаційний тест, 10 000 волонтерів будуть включені до Національної волонтерської служби. А також в Україні планують створити  100 регіональних молодіжних центрів.

Cтворення Молодіжних рад у своїх громадах – дієвого механізму залучення молоді у процес прийняття рішень. Молоді лідери об’єднаних територіальних громад матимуть доступ до місцевої влади та зможуть напряму обговорювати з нею найбільш важливі питання, ділитися інноваційними ідеями та допомагати розвиватися своїм громадам. До Молодіжної ради м. Умань входять студентські лідери УДПУ.

Залишити відповідь