Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Як стати успішним студентом за 20 кроків

Кілька місяців тому я вирішила перевірити, що ж Google вважає «кроками до успіху». У пошуку з’явилися сотні порад, але жоден із сайтів не зміг мені пояснити, що слід робити. «НЕ ІСНУЄ ЄДИНОЇ ФОРМУЛИ УСПІХУ», – скажете ви. Але ми переконаємо вас у протилежному. Якщо візьмете до уваги хоча б 10% нашої інформації, у вас уже є шанс. Якщо занотуєте хоча б половину інформації, то ви на правильному шляху. Уявіть. Ну, хоча б уявіть, що після того, як вийдете з аудиторії, ви спробуєте діяти за нашим планом. Уявили? Ви приречені на успіх. Будьте певні.

Для більшості з нас успіх – це якісь досягнення. Для багатьох успіх – це не досягнення, а визнання й оплески. Для інших – це не кінцева мета, а рух до неї, коли сам шлях приносить задоволення та дарує відчуття успіху: такі люди цінують процес більше, ніж нагороду.

Чи знаєте ви, що вважають успіхом люди, з якими ви пліч-о-пліч проводите більшу частину свого часу? Звісно, як і ми й очікували перед початком опитування, майже 70% студентів надало перевагу сім’ї. У той час як 60% переконані, що успіх – це вдала кар’єра. І лише 4% молоді вважає, що диплом є запорукою успіху. Успіх не прийде сам по собі, потрібно обрати правильний підхід. За нашими дослідженнями, розвиткові студента найкраще сприяють постійна праця над собою та слідування своїй мрії.

1. Подумайте, коли ви востаннє зупинялися й думали: «А що я роблю для свого успіху?» Будьте чесними самі з собою! Це перший крок нашого плану. Багато людей можуть зіграти 10 000 партій в покер і не стати кращими. Кожен хоче звинувачувати когось. Не вистачило удачі, посварився з дружиною або ще щось. Але найголовніше – потрібно вміти вивчати свої поразки. Треба робити нотатки про те, в яких умовах ти програв, а в яких – виграв. Потрібно думати про все.

2. Перестаньте боятися ризику. Тіма Сайкс – відомий біржевий маклер десятки разів зазнавав провалу. Коли його питали, як йому все-таки вдалося піднятися, він відповідав: «А що ще мені було робити? Я продовжував йти вперед!» У всьому, що людина робить, вона допускає помилки. Тому втрати неминучі. ВТРАТИ НЕМИНУЧІ, панове! Знаючи це, не слід засмучуватися занадто сильно. Варто вірити в те, що робите.

3. Ви не повірите, але я записую свої справи до тижневика. Повірте, коли встаєш зранку і вже знаєш, що повинен встигнути сьогодні зробити, живеться легше. Отож, записуйте свої мрії на рік, щонеділі вирішуйте, що обов’язково повинні встигнути за тиждень, а щовечора додавайте нові пункти плану на наступний день. Приємно ставити галочки біля вже виконаних завдань і знати, що хоча б щось в цьому житті йде за планом. Це допоможе вам стати більш пунктуальними. Пунктуальність – риса характеру успішних людей. Тож формування справ у красивому планері повинно бути вашим наступним кроком.

4. Якщо потрібно виконати масштабний проект – готуйтеся в команді. Інформація краще запам’ятовується в компанії з жартами та різними асоціаціями. Два коня в одній упряжі можуть зрушити з місця 15 тонн. А ось кожен із них окремо – тільки 3 тонни. «Впрягайтеся» у важкі справи не менше, ніж удвох, – і будете ефективними. «Нитка потрійна не скоро порветься».

5. Я знаю, що ви скажете щодо наступної нашої поради. Мовляв, сон та сон. Ось Леонардо да Вінчі спав 2 години вдень і був генієм. Проте ви – не да Вінчі і не Юлій Цезар. Ви – студенти, котрі щодня сприймають нереально великий обсяг інформації, яку треба засвоїти. Саме під час сну інформація з короткострокової переходить у довгострокову. Мене зараз зненавидять викладачі, але навіть якщо у вас завтра бліц-опитування з макроекономіки, лягайте спати о 23:00. Мозок працюватиме краще, якщо ви відпочинете.

6. Читайте книги. У потягах, метро, будь-де, коли маєте вільну хвилину. Завантажуйте їх з айбукс, купуйте електронні книги, замовляйте з книжкового клубу. «Розмовляючи, ви чуєте те, що знаєте, читаючи, ви щораз дізнаєтеся щось нове». Я не знаю жодної людини, яка б пустими балачками досягла успіху, але я знаю тих, хто читав. А тепер читають його. Тож неважливо, буде це книга про теорію струн чи про життя мурах – ви обов’язково колись використаєте цю інформацію.

7. Запитайте себе: кому ви заздрите? Заздрість – неприємна емоція, але вона повчальна. Якщо ви комусь заздрите, значить – ця людина має щось, що вам хочеться перейняти. Ви заздрите комусь, хто постійно в роз’їздах або іншому, кому не потрібно нікуди їздити? Найбільш розумній людині на курсі або тому, хто проводить ночі розважаючись? Заздрість допомагає нам зрозуміти, як саме ми хочемо змінитися, в якому напрямку нам рости.

8. Як усі ми знаємо, за 21 день формується звичка. Спробуйте повчитися 21 день підряд. На 22-ий день навчання повинно стати звичайною справою на день, яка не потребуватиме особливих зусиль. Я не перевіряла, але повинно спрацювати.Насправді, все, що ви хотіли б перетворити на звичку, виконуйте протягом цього періоду і тоді обов’язково отримаєте бажаний результат. Цікаво: якщо не їсти 21 день, на 22-ий перехочеться?

9. Знаєте групи на кшталт «Три можливості на день», «Територія твого розвитку», «Kievgo»? Якщо ні – підписуйтеся на них. Там ви зможете побачити запрошення на різні лекції від стартаперів, автостоперів, театральних угрупувань або просто на цікаві екскурсії. Відвідуйте такі заходи, будь то японська виставка картин чи музей мініатюр. Чим у більшій кількості культурних місць ви побуваєте, тим більше людей близьких по духу зустрінете. Чим більше хороших знайомств – тим легше досягти успіху. Ось секрет. Тож як з’являється вільна хвилинка – одразу відправляйтеся досліджувати нові горизонти.

10. Плануйте. Пишіть списки на всьому, що трапляється у вас під рукою. Списки паролів, щоб потім не створювати нову сторінку. Списки фільмів, які вже подивилися, щоб знати, що порадити друзям, чи тих, які плануєте переглянути. Записуйте назви книг, які хотіли б прочитати. Занотовуйте ваші досягнення. Складіть список своїх заслуг і виконаних проектів. Він буде не лише радувати вас у важкі хвилини, але й стане в нагоді, коли потрібно буде скласти резюме. Список творчих проектів. Pinterest – відмінний сайт для пошуку натхнення, але якщо під рукою буде такий список, то ви не забудете про свої творчі плани. Запишіть речі, які роблять вас щасливими. Цей список змусить усміхнутися.

11. Соціальні мережі  це шанс розвитку та обміну інформацією. Але зазвичай це марне витрачання вашого часу. Скільки годин ви проводите в Інтернеті щодня? Скільки разів відволікаєтеся, коли вчите пари на те, щоб написати в конференцію вашої групи? Можу відповісти: за 30 хвилин приблизно 4 рази. Це забирає мінімум 2 хвилини. Тобто за 30 хвилин навчання ви витрачаєте впусту 8 хвилин. Уявіть, як зменшується ваша продуктивність за 4 години – на цілих 64 хвилини! ОБМЕЖТЕ ЧАС ДЛЯ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ, і ваша робота стане ефективнішою.

12. Живіть за правилом 20-ти! Якщо приділяти 20 хвилин вдень прибиранню, не треба буде турбуватися про безлад. Якщо виділяти 20 хвилин на саморозвиток, не треба буде хвилюватися про творчу кризу. Якщо 20 хвилин проводити на самоті з собою, ви будете повні нових ідей. Якщо виділяти хоча б 20 хвилин на досягнення мрії, вона обов’язково здійсниться! Якщо 20 хвилин відпочивати, можете не турбуватися про перевтому. Якщо читати книгу хоча б 20 хвилин на день, не варто переживати про свій кругозір. Виберіть самі, чому присвятити ці 20 хвилин на день.

13. Намагайтеся щодня пробувати щось нове. Різноманітність додає життю гостроти. Ви можете бачити або робити щось мільйон разів, але вперше – лише одного разу. Спробуйте в наступні 30 днів щоденно дізнаватися або випробовувати щось нове. Це може бути все, що завгодно – від нового хобі до розмови з незнайомкою. Ці нові враження рано чи пізно відкриють для вас двері в цілий світ нових можливостей, здатних змінити ваше життя.

14. Знайдіть для себе якусь одну вагому мету і працюйте над нею не менше години на день. Розбийте вашу масштабну, грандіозну ідею на невеликі шматочки і зосередьтеся на виконанні одного за раз. Так, роблячи по одному крок за кроком, ви, швидше за все, доберетеся до мети, але зробити перший крок зазвичай буває найважче. Намагайтеся в наступні 30 днів витрачати хоча б по одній годині на день на те, чого ви завжди хотіли досягти. Візьміть свою мрію і втілюйте її в реальність.

15. Наступну пораду ми позичили у Мохаммеда Кеббені. Він радить слухати підкасти. Вони дозволяють вчитися, не використовуючи додаткового часу. Тому, коли ви бігаєте зранку або застрягли в корку, то можете вивчити широкий діапазон нових тем.

16. Вивчайте щодня щось нове. Чи буде то столиця далекої країни, чи нова квітка, головне – щоб ви не зупинялися на шляху. Бо лиш той зазнає краху, хто думає, що все знає. Починайте ранок із приготування хорошої кави, дізнавайтеся нові рецепти, читайте памфлети та статті. Знайдіть те, що вам до душі. Удосконаленню немає меж.

17. Читайте біографії. Я переконана, що ви маєте кумирів чи просто людей, якими захоплюєтеся. Шукайте зустрічі з ними. А як ні, то вивчайте їхній життєвий шлях, саме там ви знайдете їхні промахи та успіхи. Вчіться на житті тих, хто надихає. Дивіться документальні фільми про історичних осіб, черпайте інформацію з їхніх виступів. Дізнайтеся, яким був шлях успішних!

18. Будьте в активному пошуку. Звичайно, старанно вчити навчальний матеріал та впевнено йти за програмою – це добре. Але чи впевнені ви, що цього достатньо для того, щоб бути по-справжньому успішними? Будьте в пошуку. Ви маєте бути в курсі всіх новин, відкритих лекцій та конференцій. Це розширить ваш кругозір. Ви дізнаєтеся багато нової та справді цікавої інформації, а також відкриєте багато можливостей.

19. Вдома добре, а за кордоном можливостей більше! Досить витрачати свій час на дурниці. Знайдіть програму за обміном, на зразок Work and Travel, або поїдьте на волонтерство від AIESEC. Спробуйте щось нове, вийдіть із зони комфорту, подорожуйте. Це обмін культурними цінностями, спілкуваннями з новими людьми, які можуть вас на щось надихнути. Практика мови або просто академічний рік за обміном по програмі Erasmus+ – вирішувати вам!

20. І на завершення, те, без чого ніяк. За нашим опитуванням, найважливішими сходинками до успіху є сходинки в університеті. Тож ловіть удачу щодня та помічайте світ навколо себе. Можливо, саме на сходинках свого ВНЗ ви знайдете успіх.

Залишити відповідь