Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Студенти подорожують «Золотою підковою Львівщини»

Днями під керівництвом заступника декана з виховної роботи Анни Шауренко відбулася ще одна пізнавальна поїздка студентів історичного факультету визначними місцями Львівщини. Цього разу студентство обрало маршрут, що охоплював найвизначніші замки Галичини.
Спочатку відвідали найстаріший зі збережених замків Львівської області Олеський, який розташований на 50-метровому пагорбі у південно-східній частині Бузької низовини. Вперше Олеський замок згадується в письмових джерелах, датованих 1327 роком. Стіни цього замку впродовж віків зберігають свою унікальну історію, таємниці королів та захоплюючі легенди. Тут народився майбутній король Польщі – Ян ІІІ Собєський, за часів правління якого замок отримав статус королівської резиденції. У 1938 р. потужний землетрус понищив замок, а у 50-х роках у нього вдарила блискавка, яка спалила фортецю до тла. У 1975 р. розпочалося відновлення памʼятки… Сьогодні приміщення нагадує стародавній замок лише ззовні – облуплені кам’яні стіни, старовинні герби, підземелля. Всередині замок ніби будинок 70-80 років. У кожній відновленій кімнаті-залі розташована виставка ікон, скульптур Пінзеля, знайдених у замку артефактів.
1

2

3

4

Після огляду Олеського замку ми вирушили до ще одного свідка давнини Підгорецького замку – одного із найкращих у Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями. Цей палац, якого часто називають українським або польським «Версалем», спорудили у XVII столітті спеціально для відпочинку польського воєводи Станіслава Конєцпольського. У плинності десятиліть час почав руйнувати памʼятку, за якою ніхто особливо не доглядав. У 1940 році Підгорецький замок став державним музеєм, який у період війни розграбували окупанти. Після завершення війни замок став… туберкульозною лікарнею і почав ще більше занепадати, а у 50-х роках його «добила» сильна пожежа. З 1997 року, відколи замок забрала собі Львівська галерея мистецтв, тут ведуться реставраційні роботи.

5

6

7

На завершення нашої подорожі, ми завітали до ще одного свідка історичних подій Золочівського замку, який є однією із найвизначніших пам’яток культури й оборонної архітектури на теренах Галицької землі… Його збудували на кошти Якуба Собєського – батька майбутнього польського короля Яна ІІІ Собєського у XVII столітті. Замок не лише був окрасою Золочева, а й оборонною спорудою, що стояла на шляху до Львова. Саме тому за свою історію Золочівський замок часто руйнувався, загарбувався та розграбовувався. В кінці XIX століття замок перейшов до влади австрійських військових. Його поспіхом реконструювали, і він почав слугувати в’язницею. Майже сто років у стінах замку замордовували людей австрійці, поляки, німці та радянська влада. У 1972 році замок став частиною галереї мистецтв. Тут почали проводити розкопки, знайшли багато цікавих речей ув’язнених, які зараз зберігаються у музеї. Ще досі старовинний замок реставрують…

8

9

10

11

Якщо дивитися на 3 замки у Львівській області на відстані понад 200 км згори, то вони складаються в дугу, що дуже нагадує підкову. Споруди так званої «Золотої Підкови» вважаються найграндіознішою замковою спадщиною, що залишилася в Галичині.
Подорож замками Галичини подарувала усім студентам багато корисних вражень, позитивних емоцій завдяки гарній компанії та чудовій погоді.

12

Залишити відповідь