Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Не Буковелем єдиним: бюджетні гірськолижні курорти

Коли хочеш покататися на лижах, одразу виникає безліч запитань. Які ще є гірськолижні курорти, окрім дорогого Буковелю? Треба ж подбати і про помешкання на час відпочинку… То де і за скільки можна знайти дешеве житло у Карпатах? І скільки коштує прокат спорядження та підйом на гору? Розповідаємо.

Славське

Курорт розташований на висоті 600 м над рівнем моря. Усього у цьому районі є шість гірськолижних трас: «Тростян», «Погар», «Політехнік», «Варшава», «Грабовець», «Волосянка».

Проживання: у приватному секторі можна знайти житло від 80* грн з особи за добу. У готелях двомісний номер коштуватиме від 500* грн за добу, за чотиримісний номер доведеться викласти від 600* грн.

День на підйомнику: на горі Тростян крісельна дорога туди і назад (2750 м, 22 хв. в один бік) – 150 грн і завдаток – 30 грн, денний абонемент – 380 грн та завдаток – 30 грн, абонемент вихідного дня – 330 грн і завдаток – 30 грн.

На горі Високий Верх діють лижні абонементи: «На вихідні» цілий день – 350 грн, півдня – 250 грн. Підйомник везе вгору відвідувачів тільки до 16:00, далі – тільки спускає.

Прокат: лижі – 40-50 грн на день, послуги інструктора коштують приблизно 120 грн за годину.

Куди піти: можна відвідати печеру «Писана криниця», за легендою, там переховувався Олекса Довбуш, пантеон (могила вояків УПА), за 30 км – водоспад Кам’янка, за 36 км – Шипіт.

Недоліки: відпочинок у Славському треба планувати наперед і бронювати житло завчасно, бо його розбирають, як гарячі пиріжки.

Як доїхати: потяг – у напрямку Ужгорода, зупинка – станція «Славське».

Реклама

Верховина

Це – селище, розташоване у самому центрі Карпат на висоті 620 м над рівнем моря у долині Чорного Черемоша.

Проживання: у готелі можна винайняти двомісний номер від 200* грн. Середні ціни – 300-500* грн. У приватному секторі – садибу, де з однієї особи за добу просять від 80* грн. Середні ціни – 140-150* грн.

День на підйомнику: у Верховині є два підйомники – на 320 і 550 м, вартість одного підйому – 5 грн, денний абонемент – 60 грн, черга – до 10 хв.

Прокат: лижі та сноуборди – від 40 грн на день, індивідуальне заняття з інструктором – від 50 грн.

Куди піти: у самій Верховині є музей Гуцульщини та музей старовинних музичних інструментів. Також є хата, у якій деякий час жив Параджанов.

Недоліки: траси не освітлюються.

Як доїхати: потягом – до Івано-Франківська, далі – автобусом до Верховини (120 км).

гори

Шешори

Цей курорт знаходиться за 13 км від Косова на схилі гори Пасічної на висоті 600 метрів над рівнем моря. Шешори розташовані на території Національного парку «Гуцульщина». Усього тут є три траси різного рівня складності: 700, 800 і 1500 м. Також є траса для катання на санках – 500 м.

Проживання: в готелях двомісний номер коштуватиме від 300 грн за добу. Якщо хочеш жити у садибі (приватний сектор), то можна знайти варіант за 100-150 грн за добу з людини, номер у котеджі можна винайняти за 200 грн.

День на підйомнику: є тільки один 850-метровий швидкісний бугельний підйомник (витяг), коштує від 20 грн за один підйом, черга до нього – до 10 хвилин.

Прокат: вартість одного дорослого спорядження – 150 грн, дитячого – 100 грн.
Індивідуальні заняття з інструктором – від 50 грн.

Куди піти: тут можна не лише кататися на лижах, але й милуватися краєвидами. Поряд є Шешорські водоспади, озеро Лебедин, можна відвідати Косів.

Недоліки: немає снігових гармат та освітлення.

Як дістатися: потягом – до Івано-Франківська, далі – маршруткою до автовокзалу міста Коломия, а звідти – автобусом до села Шешори.

Подобовець

Цей гірськолижний курорт розташований на висоті 950 м над рівнем моря. Він має довгі та круті схили, кілька трас різної складності.

Проживання: у приватній садибі – від 130-150 грн з особи за добу без харчування і 220-300 грн з харчуванням. У готелі двомісний номер коштуватиме приблизно 600-800 грн за добу.

День на підйомнику: усього є п’ять підйомників – від 400 м (дитячий) до 1250 м. Один підйом на будь-якому підйомнику – 10 грн.

Прокат: лижі – від 60 грн за день, сноуборд – від 50 грн за день.

Переваги: поряд – цікаві туристичні об’єкти. До озера Синевир – 30 км, до водоспаду Шипіт – 2,5 км.

Недоліки: не всі траси освітлені.

Як доїхати: будь-яким потягом ужгородського напрямку до Воловця або Мукачевого. Далі – автобусом до Подобовця (з Мукачевого – щоденно, з Воловця – тільки у будні).

сноуборд

Драгобрат

Це – найбільш високогірний гірськолижний курорт в Україні. Він розташований на висоті 1400 м над рівнем моря.

Проживання: двомісний номер в готелі коштує від 300 грн, у приватному секторі можна знайти суттєво дешевше житло – за 230 грн разом із харчуванням з однієї особи на добу.

День на підйомнику: вартість бугельного підйомника (1200 м) – 30 грн за один підйом, за 10 підйомів – 200 грн, за 50 підйомів – 800 грн. У гірськолижному комплексі «Вершина Карпат» денний абонемент коштує 600 грн.

Прокат: лижі – від 60 до 120 грн залежно від моделі, сноуборди – від 80 до 120 грн, лижні костюми – до 100 грн, окремо куртка або штани – від 50 грн.

Переваги: розвинена інфраструктура, поряд є природні пам’ятки – гірське озеро Івор, Драгобратський водоспад.

Недоліки: немає аптеки і медпункту. Тому медикаментами треба запастися заздалегідь.

Як дістатися: автобусом «Івано-Франківськ – Рахів» – до селища Ясіні. Інший варіант: автобусом – до Яремче, а звідти автобусом – до Ясіні. З селища Ясіні до Драгобрата можна доїхати таксі-позашляховиками. Приблизна вартість – 85-100 грн.

Інші курорти

Також хорошим варіантом буде Косів, поблизу якого розташований Національний парк «Гуцульщина». На його схилах є гірськолижна траса протяжністю 1200 м. Ще – база «Сокільське», де гірськолижні траси розташовані літерою V.

Можна завітати і в село Верховина, де є одна траса на горі Пушкар протяжністю 500 м. Інший варіант – село Яблуниця з 6 трасами довжиною до 900 м. Воно розташоване дорогою до Буковелю.

Тепер можеш сміливо планувати свій активний відпочинок та бронювати помешкання. Гарно покататися!

*Ціни зазначені відповідно до інформації на сайтах з пошуку житла та сайтах готелів і приватних садиб. Ми не відповідаємо за правдивість вказаної ними інформації і лише передаємо її.

Залишити відповідь