Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Найважливіші слова: як дякувати й просити вибачення

Подумай: коли ти востаннє дякував? Слова вдячності зникають з побутового спілкування й це не дивно, адже всі страшенно зайняті, а дякувати, здається, немає за що. Утім, ситуацію можна й потрібно виправляти.

Помічай дрібниці

Дякуй людині, яка притримала двері, офіціантові, що приніс меню, водієві маршрутки, який передав решту. Будь ввічливим і не вважай, що хтось тобі щось винен.

 

Цінуй те, що маєш

Варто бути вдячним за дах над головою, їжу на столі, дар життя від батьків. Але ми звикаємо до таких речей і перестаємо їх помічати. Погодься, дивно було б щовечора казати: «Батьки, дякую вам за моє життя». Тому варто знаходити нові причини для вдячності: наприклад, дякуй за смачний сніданок, пораду, кишенькові гроші.

Започаткуй традицію

Цілком можливо, що у твоєму колі спілкування слово «дякую» вживають рідко. Тоді варто започаткувати традицію: домовся з друзями, рідними, коханою людиною дякувати один одному щодня – за підтримку, підбадьорливі слова, просто за те, що вони з’явилися у твоєму житті. Сенс у тому, щоб постійно нагадувати про важливість вдячності, надати їй особливого піднесеного звучання.

Шукай цінність у нематеріальному

Часто люди вважають, що дякувати потрібно лише за цінні подарунки. Варто відмовлятися від подібних переконань, адже найкращі речі – безкоштовні (чи радше безцінні): усмішка, обійми, компліменти. Погодься, важливо хоч іноді чути, що ти – найкращий, особливо коли спіткала невдача. Хіба ж це не заслуговує на подяку?

І не хвилюйся: частим вживанням слово «дякую» ти не знеціниш ані його, ані акт вдячності. Навпаки, так світ стане хоч на краплинку добрішим.

Як навчитися просити вибачення

Просити вибачення – завжди дуже складно. Важко визнати, що помилився. Але коли на карту поставлені хороші стосунки з важливою людиною – це того варте. Тому вчимося боротися з надмірною гордістю.

Постав себе на місце іншої людини

Спробуй зрозуміти, як вона себе почувала після сказаного чи зробленого тобою. Чому це так допекло? Згадай: можливо, вона розповідала про схожі травми чи переживання.

Поглянь на ситуацію як незацікавлена людина

Ти вже знаєш, як виглядає конфлікт із твого боку й боку людини, перед якою хочеш вибачитися. Тепер варто «піднятися» над ситуацією, поглянути на неї з геть нової перспективи, оцінити обставини. Це допоможе збудувати правильну стратегію поведінки й вибачення. Якщо, наприклад, конфлікт зачепив давні непорозуміння, варто дати співрозмовникові час охолонути. Якщо зчепилися через побутові моменти, примирення не варто відкладати.

Визнай помилку

Навіть якщо переконаний у протилежному. Іноді важливіше зберегти гарні стосунки з людиною, а не відстояти власний погляд на ситуацію. Найчастіше кожен так і залишається при особистій думці, а доброзичливе ставлення повернути важко. Якщо вагаєшся, що ж все-таки важливіше: власна думка чи відносини, то згадай приємні моменти, пов’язані з людиною. Подумай про те, що вас об’єднує, а не роз’єднує: наприклад, однакові погляди на певні речі.

Напиши вибачення

Іноді складно відразу ж підібрати слова: боїшся сказати щось не те, щоб знову не образити, хвилюєшся, щоб не здатися зверхнім. Гарний варіант – попередньо написати вибачення на папері чи в нотатках у телефоні. Так ти зможеш ретельно обдумати кожне слово, відредагувати текст, можливо, скоротити його.

Попроси вибачення вчинком

Інколи шалено складно пересилити себе й сказати: «Вибач мені». Але деякі люди більше цінують конкретні вчинки, а не слова. Тому один з варіантів вибачення – подарунок на знак примирення. Наприклад, листівка (було б чудово зробити її власноруч), ласощі, книга.

Зроби висновки на майбутнє

Чи не найважливіша складова вибачення. Зрозумій і запам’ятай, що ображає співрозмовника, які теми не варто зачіпати (здоров’я, політика, релігія). Кожна сварка й кожне вибачення – це шанс покращити стосунки, пізнати людину та не повторювати помилок.

 

Залишити відповідь