Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

7 причин вивчити не лише англійську

Англійська заполонила весь простір від бізнесу до культури. Її вважають інтернаціональною мовою, тому інші навіть не хочуть вивчати. Чому ж тоді Марк Цукерберг знає китайську, Наталі Портман – французьку, німецьку та японську, Шакіра – французьку, італійську і рідну іспанську, а Леонардо Ді Капріо та Сандра Буллок – німецьку?

1. Поліглоти вражають

Пам’ятаєш, яке враження справляють на тебе іноземці, котрі розмовляють українською? Ти теж можеш справляти враження. Я вже мовчу про знайомих, які будуть шоковані від твоєї китайської, чи офіціанта найдорожчого ресторану, який зробить тобі знижку, бо ти прочитав назву страви з відмінним італійським акцентом.

Звичайно, це не настільки вагомий аргумент, щоб вивчати іншу мову, але чому б цьому не стати хорошою мотивацією?

2. Мова найкраще показує культуру країни

Ніщо так не розкриває душу країни, як її мова. Література, кіно та музика – усе це ти зможеш відчути в оригіналі. Дуже важко повністю відчути атмосферу будь-якої країни без знання мови. У кожному слові закладений характер мешканців. Адже не дарма кажуть, що французька – мова кохання, італійська – мова емоцій і навіть груба німецька має певний шарм.

3. Мова зміцнює розум

Вчені стверджують, що вивчення мови позитивно впливає на пам’ять та інтелект в цілому. Поліглоти більш відкриті до нового, працелюбніші та легше справляються зі складними завданнями. Вони довше зберігають ясність розуму та гарну пам’ять. Мозок – це м’яз, який міцнішає з кожним вивченим словом.

4. Англійська – не найпоширеніша мова

Англійська – міжнародна, але не найпоширеніша мова. Насправді більше людей розмовляють мандаринською (діалект китайської) та іспанською мовами. Є багато країн, в яких англійську розуміє мінімальна кількість жителів, серед них Бразилія, Таїланд, Китай, Малайзія, Індонезія. Навіть розвинена Іспанія насправді не дружить з англійською – її розуміють здебільшого іспанці, які працюють з туристами, і ті не завжди. Німецька ж є державною аж для 5 країн (Німеччина, Австрія, Швейцарія, Люксембург та Ліхтенштейн) і рідною для північної Італії, східної Бельгії, Голландії, Данії та Чехії.

дівчина

5. Зі знанням мов легше подорожувати

Якщо для тебе подорожі – це не лише фото в Instagram, варто вивчати мови країн, у які їдеш. Хоча б на рівні найпоширеніших фраз. Це допоможе отримати від поїздки набагато більше: від простих усмішок до запрошень на чай чи ночівлю. З мовою ти відчуєш країну по-справжньому, познайомишся з носіями її культури і традицій, зможеш перейняти їхній досвід. Якщо ти не хочеш обмежуватися дорогами, які вже давно протоптані туристами, тобі потрібна мова. Крім того, шанс знайти житло, аеропорт, автобус – та будь-що –збільшиться в рази.

6. Збільшується шанс на працевлаштування

Більше мов – більше можливостей влаштуватися на роботу. Наприклад, переклади. Вони дуже добре оплачуються, особливо цінуються маловідомі мови. Також послуги екскурсоводів ніхто не відміняв. Ти можеш познайомитися з іноземцями, показати їм місто, дізнатися цікаве про їхню країну і заробити.

Ще ти можеш отримати практику чи навіть постійну роботу за кордоном. Це не лише солідні гроші, а й шалений досвід, що може знадобитися в Україні. Крім того, знання мов допоможе компанії, в якій ти працюватимеш, знайти партнерів за кордоном. Наприклад, у Китаї, Японії та Німеччині – країнах-новаторах, стосунки з якими є дуже перспективними.

7. Закордонні гранти та стипендії стануть доступніші

У Європі чи на Сході існує багато освітніх програм з обміну, стажувань, але щоб їх отримати, часто необхідно знати державну мову конкретної країни. Звісно, англомовних можливостей багато, але вони мають свої мінуси, наприклад, більшу конкуренцію, нерідко вони просто дорожчі чи висувають умови, які складніше виконати.

Гарним варіантом є магістратура в європейській країні, мову якої ти знаєш (бакалаврат потребує додаткових тестів або ще одного року навчання, так як у Європі школярі вчаться 12 років). У Німеччині, наприклад, вища освіта взагалі є безкоштовною. І якщо ти здаси TestDaF, твої шанси вступити збільшуються в рази.

Звичайно, вивчення ще однієї мови – це складно. Але як бачиш, воно того варте. Сподіваюся, що ти надихнувся і вже побіг записуватися на мовні курси. Отож, щасти!

Залишити відповідь