Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Самодисципліна: як навчитися встигати все

Ти гортаєш стрічку новин у «Фейсбуці» замість того, щоб нарешті сісти за англійську. Виконуєш усі завдання у Священну Ніч Дедлайнів, бо от щойно додивився новий сезон улюбленого серіалу. Ловиш себе на думці: «Знову нічого не встиг». Знайомо? Тобі бракує самодисципліни. То як її виховати?

Що таке самодисципліна

Самодисципліна – це вміння працювати незалежно від власного бажання і натхнення. Це ті конкретні кроки, які ти робиш після прийняття певного рішення (наприклад, якщо ти вирішив поїхати навчатися за кордон, то найперше – підтягуєш мову, шукаєш виш). Саме самодисципліна допомагає позбутися шкідливої звички, якщо ти це твердо вирішив, і допомагає виробляти нові, корисні.

Без самодисципліни зараз не обійтися, бо щодня у нас є безліч справ-доручень-завдань, які треба виконати. І, здається, ми ніколи не виберемося із цієї рутини. Але це можливо. Потрібно стати дисциплінованим, розробляти плани справ і чітко їх дотримуватися.

Як розвинути самодисципліну

Рівень 1. Змусь себе працювати, навіть якщо зовсім не хочеться.

  • Винагороджуй себе за зроблені справи і кожну «галочку» у нотатнику. Можеш з’їсти щось солодке, дозволити собі відписати на повідомлення у соцмережі (але швидко), проглянути один урок від TED тощо.
  • Встановлюй жорсткі дедлайни. Ще один спосіб змусити себе працювати. Приділяй справам чітко виділений час, наприклад, 20 хвилин на виконання вправи. Це дуже підходить для завдань, які ти виконувати не хочеш. Бо коли знаєш, що час обмежений, берешся до роботи з більшим ентузіазмом і потрохи втягуєшся.
  • Напиши план. Найчастіше ми не хочемо нічого робити, бо не знаємо, як за це взятися. Тому варто покроково розписати, що тобі треба зробити. Бажано із зазначенням часових меж. Це дисциплінує.
  • Якщо справа вимагає менше двох хвилин – виконай її одразу. Це також стосується і великих справ. Якщо треба підготувати доповідь, одразу знайди основну інформацію, напиши план підготовки, запишися на консультацію до викладача.
  • Просто почни. Як кажуть, це вже половина справи. У кожного бували випадки: ти довго відкладаєш книгу, а коли нарешті починаєш читати її – не можеш зупинитися. Так відбувається із більшістю справ. Пообіцяй собі приділити чомусь, скажімо, 10 хвилин – це не багато. Але коли почнеш, з’являється є велика вірогідність, що закінчиш справу до кінця, не дивлячись на годинник.
  • Завжди вставай в один і той же час. Дотримання режиму дня – це теж самодисципліна. Навіть у вихідні переборюй себе і вставай зранку для того, щоб не порушувати свого біологічного ритму.

робоче
Рівень 2. Наведи порядок у голові.

  • Шукай мотиваціюУяви, що буде, коли ти нарешті сядеш і виконаєш усі ці справи. Що на тебе чекає? Які переваги?
  • Усвідом реальний стан речей. Прийми себе таким, яким ти є. Можливо, лінивим, забудькуватим, нестаранним. Цього не треба заперечувати і не треба соромитися, адже ти ж це хочеш змінити. Крім того, потрібно чітко усвідомлювати свої стартові можливості.
  • Думай стратегічно. Якщо ти вирішив зайнятися самодисципліною, то це варто робити виважено і поступово, добре аналізувати свої дії і думати наперед, що ж трапиться, якщо я так вчиню. Наприклад, ти вирішив нарешті підтягнути англійську, але сів за неї вночі. Очевидно, що результату від такого навчання не буде, ще й не виспишся. Або якщо ти звик прокидатися о 9, а тепер хочеш вставати о 6, щоб бігати зранку. Зрозуміло, що коли продзвенить будильник, то ти просто вимкнеш його і далі додивлятимешся сни. Чому? Бо ще не готовий до різких змін. Тому важливо думати стратегічно і усвідомлювати наслідки своїх дій, а починати треба з малого і поступово формувати звичку.
  • Працюй над собою. Щодня і невпинно. Ніколи не зупиняйся на досягнутому. Забудь про байдикування. Самодисципліну можливо виробити, але на це потрібен час і постійні вправляння у майстерності.
  • Не порівнюй себе з іншим. Це дуже погана практика. Завжди знайдеться хтось, хто буде більш дисциплінованим, ефективніше виконуватиме роботу. Але ти ж уже чув, що «себе порівнювати потрібно лише із собою вчорашнім»? Аналізуй свої результати, зрозумій, що варто поправити, над чим ще варто попрацювати.

телефон

Твої вороги

1. Соцмережі. Чому ти не виконуєш усього, що заплановано на день? Бо часто «зависаєш» у соціальних мережах, до неможливості оновлюєш сторінку, зберігаєш смішні картинки та безцільно гортаєш стрічку новин. Що робити? Обмеж своє спілкування із цими пожирачами часу. Заходь лише зранку і ввечері, випрацюй звичку завжди «виходити» з акаунта або (варіант для дуже наполегливих) видаляй додаток зі свого телефону і завантажуй в кінці дня. Так спокуса стане меншою.

2. Погані звички. Хочеш вести здоровий спосіб життя, але продовжуєш палити. Або не можеш відмовити собі у задоволенні випити з друзями пива. Що робити? Зведи споживання алкоголю та паління цигарок до мінімуму, заміни погану звичку хорошою: замість перекуру послухай музику чи з’їж яблуко, замість пива спробуй смачну каву зі шматочками шоколадного батончика.

Топ-4 книжки про самодисципліну

  1. «Самодисципліна за 10 днів: як перейти від думок до справ» Брайанта Теодора. Автор твердо переконаний, що можна покращити свою самодисципліну за 10 днів. Тому зібрав у цій книзі багато простих та швидких вправ, технік та методів, які допоможуть досягти результату у стислі терміни.
  2. «Ментальні пастки: дурниці, які роблять розумні люди, щоб зіпсувати собі життя» Андре Кукла. У цій книжці автор зібрав 11 найпоширеніших ментальних пасток, які заважають нам щасливо жити. Зокрема, відтягування важливих справ на потім, брак самодисципліни, постійне марнування часу на дурниці. Автор вчить розпізнавати такі пастки та успішно оминати їх.
  3. «Вчіться говорити «Ні» Джеймса та Клаудії Альтушер. Ця книжка – така собі практична інструкція, яка показує, що ти маєш повне право говорити «ні» і не почувати себе при цьому винним. Бо вчасна відмова може врятувати не лише ваші сили та час, але й життя. Автори посилаються на власний життєвий досвід.
  4. «З’їжте жабу! 21 спосіб навчитися встигати» Брайана Трейсі. Якось Марк Твен сказав: «Якщо зранку з’їсти жабу, то весь день буде чудовим». Жаба – це дуже важлива і термінова справа, за яку тобі вкрай не хочеться братися. Але потрібно. Як пересилити себе? Ці секрети розкриє автор.

Тож на старт!

Залишити відповідь