Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Багато справ, мало часу — що з цим робити?

Одна з тих речей, яка засмучує багатьох з нас — те, що нам дуже багато треба зробити, а часу для цього, здається, недостатньо. Ми відчуваємо перевантаження. Звичайно, “недостатньо часу” — це лише відчуття. Часу у кожного з нас однакова кількість, але ми часто забиваємо наші дні дуже великою кількістю справ і занять.

Проблема в тому, що ми впихаємо занадто багато речей в маленький контейнер (24 години). Якщо ж подивитися на управління завданнями і часом просто як на внутрішню організацію контейнера, все стає простішим. Так як же втиснути все, що нам потрібно зробити, в цю маленьку коробочку?
Потрібно спрощувати. І прощатися. Гарантую: ці два кроки дозволять вам впоратися з проблемою, коли справ дуже багато, а часу дуже мало.
Спрощення завдань

Якщо усвідомити, що ми намагаємося вмістити занадто багато всього (справи, рутинні завдання, зобов’язання) в маленький контейнер (24 години), стане очевидно, що більш об’ємний контейнер отримати не можна. Тому потрібно позбутися від деяких справ. Вони все одно не влізуть. Для цього потрібно спростити все те, що нам потрібно зробити.

Постарайтеся звернути увагу на те, що ви будете робити сьогодні і завтра, відзначити все-все, що ви намагаєтеся вмістити в коробку свого дня. На які сайти ви заходите вранці? А ввечері? В які ігри граєте на телефоні? Що читаєте? Скільки часу проводите за електронною поштою, в Фейсбуці, в Твіттері, Інстаграмі? А скільки в блогах, в онлайн-магазинах, на Youtube? Скільки дивитеся телевізор? Скільки витрачаєте на прибирання, особисту гігієну, турботу про інших людей? Скільки часу на поїздки до роботи? На що йде цінний ресурс вашої уваги?

На цьому етапі ви можете усвідомити, що втискуєте в свою коробку занадто багато сміття. Викиньте частину. Забороніть собі відвідувати певні сайти і додатки, поки не зробите хоча б кілька дійсно важливих справ.
Тепер подивіться на свій список справ: чи багато з них ви можете реально зробити сьогодні? На мій погляд, три.

Якби ви могли зробити сьогодні тільки три справи, які б були найважливішими? Якщо ви коли-небудь грали в бейсбол, то знаєте, що головне — не те, з якою силою ви б’єте битою по м’ячу, а те, чи стикається м’яч з потрібною ділянкою біти. Те ж саме потрібно зробити з вашим списком завдань: знайдіть ті, що дають найбільший ефект, що найбільш важливі для вашого життя. Вибирайте ретельно, тому що місця у вашому житті небагато.

Потім запитайте: яку б справу ви сьогодні зробили, якби могли зробити тільки щось одне? На цьому завданні і потрібно зосередитися тепер. Тільки одне завдання. Ви не зможете виконати весь список за сьогодні, і ви не зможете виконати три найважливіших завдання прямо зараз. Тому зосередьтеся на одній найважливішій справі. А все інше приберіть в сторону.
Ви можете вибирати важливі справи, а можете приємні. Головне — свідомо робити вибір. Ставтеся до свого часу як до дорогоцінного дару: він обмежений, цінний, його потрібно наповнювати тільки найкращим.

Мистецтво прощання

А як же бути зі справами, що ви хочете зробити (або вважаєте, що вам необхідно зробити)? Що, якщо вони не поміщаються в вашу коробочку? Ось тут стане в нагоді мистецтво прощатися.
Занадто багато речей ви хочете запхати в свій контейнер, але ж ви вже вирішили, що будете засовувати туди тільки найважливіше і найпрекрасніше. Це означає, що частина речей, які ви ніби-то мали б зробити, не влізуть. Ви можете взятися за них потім. Або взагалі не братися. У будь-якому випадку, сьогодні вони вже не помістяться нікуди.

Повірте, це не проблема. Це стає проблемою, коли ви турбуєтеся, що не можете всього встигнути. Ваш розлад виникає з ідеального уявлення, що ви повинні бути здатні встигнути все, викреслити все зі списку. І навіть більше: ви хочете подорожувати, займатися спортом, медитувати, освоювати нові навички, більше читати, бути ідеальним чоловіком (або знайти такого), бути ідеальним батьком, другом, братом чи сестрою, малювати, писати музику і так далі.

Проте, цей ідеал не відповідає реальності. Реальність полягає в тому, що ви не можете зробити все це за сьогодні або навіть за цей тиждень. Ви можете вибрати кілька з цих занять, але іншим доведеться почекати або взагалі бути викресленими. Знайти більше часу не можна. Можна тільки скорегувати свої ідеали.
Автор: Лео Бабаута.

Залишити відповідь