Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Всесвітній день Матері-Землі

Міжнародний день Землі – подія воістину масштабна. Правда, йому всього три роки, хоча передумови появи свята виникли ще в XIX столітті. Якийсь Джон Мортон, наслідуючи приклад численних ірландців і британців, влаштувався на Дикому Заході північноамериканського континенту. Колоністи освоювали землі і в цілях будівництва нещадно знищували і без того рідкісну рослинність. Джона не радувала перспектива жити серед скель і піску, тому він висунув ідею один день в році повністю присвячувати посадці нових дерев і чагарників. Так з’явився День Дерева. Постійна дата святкування – 22 квітня, яка, до речі, обрана у зв’язку з днем народження Джона Мортона, і статус офіційного торжества були закріплені за ним у 1882 р.

Тільки в 1970 р. було вирішено зробити свято національним, після того, як пробні тематичні заходи, присвячені урочистої дати, зустріли підтримку північноамериканського народу. Через рік День Землі «розрісся» до цілого Тижня, що також увійшло в звичку.

Міжнародної акція стала через 19 років, офіційний характер придбала і того пізніше – у 2009 році, за ініціативою ООН на 63-й сесії Генеральної Асамблеї. В рамках засідання прозвучала повна патріотизму промова Голови Мігеля д’еското Брокмана. Він оголосив, що установа такого світлого свята – свого роду визнання населенням земної кулі важливості безоплатної віддачі планетою людству всіляких благ.

Міжнародний день матері-Землі ставить перед світовим співтовариством одну-єдину мету: піклуватися про своє глобальному будинку і її первісних мешканців – представників флори і фауни.

Залишити відповідь