Студентський портал

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Без категорії

Студвей повідомляє: “Криза – час можливостей”

«Студвей» відвідав HRToday JCI Youth Forum і знайшов експерта, який пояснив, чому під час кризи у студентів великі шанси отримати хорошу роботу і чи варто зациклюватися на її пошуку під час навчання. Олександра Говоруха, комерційний директор Ekonomika Communication Hub, поділилася секретами успішної кар’єри для молоді.

Чому молодих беруть охочіше

«Буває, що компанія фокусується тільки на досвідчених співробітниках. Але частіше трапляється так, що такі кадри дуже дорого коштують, компанію потрібно скорочувати і шукати заміну серед молоді, яка може виконувати ту ж саму роботу за менші гроші. Будучи роботодавцем, я бачу, що реально важко знайти тих, у кого палають очі, хто хоче працювати, викладатись і навчатися. Деякі приходять із думками типу «ось я такий, який є, хочу одразу заробляти і мати визначене коло обов’язків». Але такі люди не розуміють своєї відповідальності перед компанією, яка спочатку вкладає в них багато знань і навичок. Їх потрібно вбирати як губка. Недавно мені був потрібен менеджер із продажів. І рік назад я навіть розглядала кандидатуру студента. За цей час до мене приходили люди, які були скоріше не готові морально. Є завищена самооцінка, небажання навчатися, бо «я ж тільки закінчив виш, навіщо вчитися знову». Але насправді, коли людина готова змінюватись і рости, одне задоволення спостерігати, як вона прогресує. Маю приклад: співробітниця, яка зараз закінчує 5 курс, прийшла до нас 2 роки тому практично нульова, не знала про нашу сферу нічого. Вона була повсюди, все запитувала, підходила до керівників, відвідувала безліч заходів. Така проактивність, націленість на самоосвіту й особистісний розвиток – те, що може дати кандидату помітну перевагу навіть перед досвідченим працівником. Бо дуже часто досвідчені – вже зі згаслими очима. Вони втомлені, відчувають, що це не їхнє, але продовжують справу, бо треба заробляти.

Рання кар’єра VS саморозвиток

Раджу не поспішати з роботою, тільки якщо до цього не спонукають фінансові проблеми. Якщо є можливість, витрачайте час навчання в університеті на себе, бо потім його стає катастрофічно мало (особливо тоді, коли з’являється сім’я). Намагайтеся вчитися не тільки у виші, а й відвідувати все, що можна, накопичувати досвід: бути учасником студентських спільнот, вивчати додаткові мови, подорожувати за допомогою програм або грантів, їхати влітку на роботу до Америки. Усе, що ви отримали за ці 5 років, потім і віддаватимете. Відвідуйте додаткові курси, займайтеся спортом, танцями, знайдіть своє хобі – ставайте різносторонньою особистістю. Коли ви потім будете йти з нульовим резюме влаштовуватися на роботу, а у вас там купа курсів, студентська активність і т.д., ви вже будете вигідно вирізнятися з-поміж інших в очах роботодавця.

Не люблять брати просто людину з червоним дипломом.  

Намагайтеся поволонтерити у громадських організаціях, аби завести контакти та навчитися спілкуватися з людьми. На такі речі в резюме звертатимуть увагу завжди.

Порада абітурієнтам: які спеціальності будуть в топі через 5-6 років

Треба дивитися в бік усього, що пов’язане з новими технологіями. Якщо це піар, то людина має добре розуміти діджитал-комунікації, знати соцмережі. У кожній сфері треба дивитися на нові тренди, розуміти, що зараз популярне на Заході. Там з’являються нові спеціальності, яких у нас поки немає».

Залишити відповідь